Polenhotel botst met N270

VENRAY | inVENtief meent dat de bouw van het Polenhotel op het terrein van de oude melkfabriek in Leunen botst met de plannen van de Deurneseweg (N270). Door de sloop van het viaduct over de Leunseweg en het verdwijnen van het talud – aan weerszijden van het viaduct - ontstaat er straks een geheel andere situatie.

Door Henk Willemssen

Peter Custers (inVENtief) sprak dinsdag in de commissie Wonen zijn verbazing uit. Op 21 februari behandelde het Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) – het voormalige Welstand – het ontwerpplan van het Polenhotel. ARK ging uit van de bestaande situatie van de Deurneseweg, inclusief viaduct en talud. "Terwijl we toch weten dat in de toekomst de omgeving helemaal gaat veranderen", zei Custers. Hij wees erop dat door de komst van een rotonde, na de sloop van het viaduct, de geluidsoverlast zal toenemen.

Het Polenhotel wordt een appartementencomplex met vier verdiepingen. ARK heeft het plan architectonisch goedgekeurd. Ook omdat de hoogte van het gebouw zou aansluiten bij de hoogte van de Deurneseweg. "Terwijl dit talud over de volle lengte wordt verwijderd en gelijkgemaakt wordt met het maaiveld van de toekomstige rotonde", vertelde Custers.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) reageerde dat er nog geen definitief besluit is genomen over de nieuwe inrichting van de Deurneseweg. Ook de sloop van het viaduct is nog niet honderd procent zeker. Van der Putten gaf wel toe dat sloop de voorkeur heeft. "Dan ontstaat er een betere ruimtelijke kwaliteit." Volgens de wethouder komt er door het verdwijnen van het viaduct meer ruimte om het Polenhotel 'groen in te passen'. "Als entree van Venray", zei Van der Putten. Het ARK geeft een advies aan het college. Maar alleen over het ontwerpplan van het Polenhotel, meldde de wethouder. "De omgeving is een stedenbouwkundige afweging. Het plan Via Venray (Deurneseweg, red.) moet rekening houden met de oude melkfabriek. In plaats van andersom."

inVENtief meent dat het ARK door de verkeerde tekeningen tot een onjuiste beoordeling is gekomen. "De beoordeling moet daarom opnieuw worden gedaan. Op basis van juiste en volledige informatie", vond Peter Custers. Van der Putten was het niet met inVENtief eens. Hij meldde tevens dat bij het Polenhotel geen rekening hoeft worden gehouden met geluidshinder. "Want het heeft een logiesfunctie. Dat is geen geluidsgevoelig object."