Bonden niet akkoord met sociaal plan KCJ

Venray | De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (NTB) en de Kunstenbond hebben niet ingestemd met het sociaal plan voor de personele afbouw van Stichting Kunstencentrum Jerusalem (KCJ). Het college van B en W betreurt dit. De gemeente gaat nu uitvoering geven aan het sociaal plan zoals dat is overeengekomen met het bestuur van het kunstencentrum.

De subsidie voor de stichting stopt met ingang van het seizoen 2017/2018. Daarom moet de stichting de komende jaren worden afgebouwd. De stichting Cultura Venray wordt de nieuwe organisatie voor kunst en cultuur. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het personeel. Hun baan bij de stichting KCJ houdt op te bestaan. Voor hen, het gaat om 37 medewerkers, is het sociaal plan opgesteld.

Struikelblok in de onderhandeling was het principiële verschil van mening tussen het gemeentebestuur en de bonden over het al dan niet van toepassing zijn van de zogenaamde transitievergoeding. Dit is een ontslagvergoeding naar burgerlijk recht die de bonden in het sociaal plan opgenomen willen hebben. Medewerkers in de kunstensector hebben daar normaal gesproken recht op, maar omdat de medewerkers van KCJ onder de gemeentelijke arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) vallen, ligt dat in dit geval anders. "De wetgever vraagt om een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening en daar voldoen we nu ruimschoots aan", aldus Lucien Peeters, wethouder Leven. "Niet alleen in financiële zin, maar ook in de begeleiding naar nieuw werk is dit sociaal plan een betere voorziening dan de transitievergoeding."

De bonden willen echter én een sociaal plan op basis van de gemeentelijke arbeidsvoorwaardenregeling én een transitievergoeding. Peeters: "Dat zou de gemeente zoveel extra geld kosten, ruim 1 miljoen euro, dat kan ik de Venrayse burger niet uitleggen. Dat is een brug te ver." In de onderhandelingen met de bonden heeft de gemeente geprobeerd de verschillen te overbruggen met enkele aanvullende voorstellen. Dat is voor de bonden niet voldoende gebleken. Wethouder Lucien Peeters: "We hebben er alles aan gedaan om de bonden 'aan boord' te krijgen. Nu dat niet gelukt is, gaan we het met KCJ overeengekomen sociaal plan gewoon uitvoeren. Dat hebben we met het bestuur van KCJ afgesproken en daar gaan we voortvarend mee aan de slag."

Dit houdt in dat medewerkers die voor zichzelf willen beginnen een afkoopsom krijgen aangeboden gebaseerd op de door hen opgebouwde rechten. Alle overige medewerkers worden met behoud van salaris maximaal twee jaar intensief begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Na deze twee jaar volgt WW en kan men kiezen voor een afkoop van de voor hen resterende uitkeringsrechten. De medewerkers zijn hier op woensdag 15 maart over ingelicht.


Burgerinitiatief groene corridor

Horst aan de Maas | Vanuit Landgoed de Gortmeule in Horst aan de Maas wordt een burgerinitiatief ontwikkeld om te komen tot een groene corridor tussen het noorden van Horst en de Castenrayse Vennen.

De te scheppen verbinding moet een positieve impuls geven aan het behoud en herstel van het historische landschap ten noorden van Horst. Op zondag 19 maart wordt om 10.00 uur tijdens een bijeenkomst bij De Gortmeule het startschot voor het initiatief gegeven.

Belangstellenden die het initiatief een warm hart toedragen, zijn van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Landgoed De Gortmeule heeft voor velen een aangename nostalgische uitstraling. Er is hard aan gewerkt om het karakter van het landschap van vóór de ruilverkaveling historisch verantwoord te behouden en te versterken.

Niet voor niets staan de zeldzame Saksische hallenboerderij, de in Noord-Limburg unieke wagenschuur met rieten wanden en het warme bakhuisje op de nationale monumentenlijst. Houtwallen zijn aangelegd en beplant met vijftien verschillende soorten inheemse bomen en struiken. In de vijf poelen gedijen amfibieën. Het Gortmeuleven is in ere hersteld.

Het harmonieuze ensemble van landschap en bebouwing maakt het landgoed tot een blinkende parel in het Horster land. Het landgoed trekt elk jaar duizenden bezoekers: behalve de campinggasten zijn dat wandelaars en fietsers, cultuur- en natuurliefhebbers, families, verenigingen en scholen uit de hele regio. Bij tijden wordt er serieus studie gemaakt van insecten, planten en dieren.

Fien en Ton Hoeijmakers verzorgen rondleidingen en hebben zich ontwikkeld tot de deskundigen bij uitstek van de geschiedenis, de flora en de fauna van Landgoed De Gortmeule en zijn omgeving.

Het kan geen toeval zijn dat Ton, zoals altijd gesteund door Fien, de titel van erfambassadeur mag voeren. De andere Limburgse ambassadeur woont in Gulpen. Door de vestiging van De Limgroup BV heeft de kwaliteit van Landgoed De Gortmeule een flinke knauw gehad: de situering en de cultuurhistorische waarde dreigt voorgoed te worden bedorven als gevolg van de voortschrijdende insluiting door broeikassen en prikkeldraad.

De ingrepen in het landschap rondom het landgoed leidden tot een ernstige aantasting van dat landschap, de flora en de fauna. In het gebied tussen Horst-Noord en de Castenrayse Vennen had de vestiging van agro-industrie eveneens grote negatieve gevolgen voor het woongenot van de bewoners van Veld-oostenrijk.

De veranderingen in het landschap leidden bovendien tot een sterke afname van het recreatieve plezier dat mensen uit Horst, of van elders, aan het landschap kunnen beleven. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om, middels een goede samenwerking tussen burgers, organisaties en politiek, te komen tot een creatief en haalbaar plan voor de realisatie van een groene corridor tussen Horst-Noord en De Castenrayse Vennen, waar in de toekomst nog volop van kan worden genoten.