Kayleigh (links) en Ellen dansen zondag in Schouwburg Venray.
Kayleigh (links) en Ellen dansen zondag in Schouwburg Venray. Foto: Henk Lammen

"We gaan knallen"

Venray | Dansvereniging Peeldancers uit Ysselsteyn houdt op zondag 19 maart het jaarlijkse garde- en showdanstoernooi. Het dansevenement wordt gehouden in Schouwburg Venray en begint om 09.15 uur. De jonge danseresjes Kayleigh Martens (11) en Ellen Arts (8) uit Ysselsteyn tellen af. Met de groepen Divine en Flair dansen zij voor eigen publiek.

Door Henk Lammen

Zes jaar geleden begon Kayleigh met dansen bij DV Peeldancers. Eerst twee jaar bij Joy en nu het vierde jaar in de gardegroep Divine. "Ik vond korfballen niks aan. En dansen vond ik heel leuk. In de slaapkamer, in de huiskamer op top 40-muziek", antwoordt ze kordaat op de vraag waarom ze is gaan dansen. "Ik doe allebei. Dansen en korfballen", valt Ellen meteen in. De jongste van de twee danst nu voor het derde jaar bij Flair en korfbalt daarnaast in de E2 van De Peelkorf. Geen overbodige luxe, want ze heeft energie voor twee. Haar trainster Loesje Poels glimlacht als het kleine danseresje aan het woord is. "Ja, ze kunnen druk zijn", zegt ze veelbetekenend. Ellen, die in groep 5 van basisschool St. Oda zit, danst met zeven andere meiden in de groep Flair. "Ik vind de hoge sprongen heel moeilijk, maar ook de benen omhoog doen en vasthouden. En de split", antwoordt ze op de vraag wat het moeilijkste is met dansen. "Ik heb ook de meeste moeite met de hoge sprongen", zegt Kayleigh. "Ik heb nog te weinig kracht in de kuiten", legt ze uit.

Dansen is dan ook een combinatie van acrobatiek, lenigheid, kracht, conditie en elegantie. Beide danseresjes zijn het over een ding roerend eens. Kayleigh, die in groep 7 van St. Oda zit: "Dansen is enorm leuk, zeker op die vrolijke muziek. Makkelijk is het niet. Met sprongen, de radslag en handstand, pasjes tellen en de armen goed spannen. We mogen geen spaghetti-armpjes hebben." Naast Divine, een groepje van zeven meiden in de leeftijd van 11 to en met 13 jaar, danst ze ook in de groep Jazzle. "Dat is show modern. Dat is met minder sprongen en meer show." Over hun trainsters zijn beiden heel positief. Peggy Franssen traint Kayleigh, Ellen zit in de groep van Sylvia Gielens en Loesje Poels. "Ze zijn echt aardig hoor", zegt Ellen die naast Loesje zit tijdens het interview. "Ze is ook wel eens streng, als we niet goed luisteren. Maar als we met de hele groep het molentje goed doen, krijgen we een ijsje." De opening van het toernooi wordt zondag uitgevoerd door alle leden van de vereniging. Vervolgens voeren ruim 350 deelnemers ongeveer 100 dansen uit op het podium van Schouwburg Venray. Ze hopen beiden dat familie, vrienden en bekenden naar de schouwburg komen. Tijdens dit seizoen stonden beide groepen al een keer op het erepodium. Zondag hopen ze opnieuw in de prijzen te vallen. "We gaan echt knallen", zeggen ze nagenoeg in koor. De kleinste van de twee neemt de uitsmijter voor haar rekening. "Heel veel mensen moeten komen kijken, want dansen is echt heel leuk."

Voor meer informatie neem een kijkje op de website: www.peeldancers.nl of via de facebookpagina van DV PeelDancers. Mensen die ook zin hebben om te komen dansen of interesse in een andere sportles hebben, kunnen contact opnemen via e-mail peeldancers@gmail.com om te informeren naar de proeflessen in week 19.