Lieke Thomassen streed voorbeeldig als aanvoerster van De Peelkorf A1.
Lieke Thomassen streed voorbeeldig als aanvoerster van De Peelkorf A1. Foto: Henk Lammen

"Dit is heel zuur"

Venray | De Peelkorf A1 is er zaterdag niet in geslaagd om de finale van de Nederlandse kampioenschappen te bereiken. In sporthal De Wetteling in Venray verloren de Ysselsteynse korfbalsters in een spannende kruisfinale nipt van Swift A1 uit Velden: 7-10. "Ik moet mijn speelsters een compliment geven. Kan ze ook geen enkel verwijt maken. We hebben prima gespeeld en tot aan het einde gevochten voor een goed resultaat. Helaas was het net niet genoeg", aldus coach Kay Lommen na afloop.

Door Henk Lammen

Voor Lommen had het duel tegen zijn oud-club een speciale betekenis. Als trainer van de Veldense korfbalvereniging maakte hij de overstap naar De Peelkorf. Met zijn analyse meteen na afloop sloeg hij de spijker precies op zijn kop. In de eerste helft gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Afwisselend scorend finishten De Peelkorf A1 en Swift A1 uiteindelijk op een 4-4 ruststand. In het tweede bedrijf kwamen de Ysselsteynse korfbalsters moeizaam uit de startblokken. Lommen: "Net na rust hadden we een mindere fase. Konden we weinig kansen creëren en kwamen ook niet tot scoren."

Bij een stand van 6-7 in het voordeel van de Veldense ploeg wist Lynn van der Weerden een stip niet te benutten. Swift profiteerde optimaal en sloeg een naar achteraf beslissend gaatje van twee doelpunten. In de slotfase verhoogde de Veldense ploeg de marge naar drie en kan zich gaan opmaken voor de finale.

Het contrast na afloop was enorm. Waar de speelsters en begeleiding van Swift door het dolle heen waren, zingend, springend en dansend in de nieuwe hal van De Wetteling, likte de jeugdselectie van De Peelkorf haar wonden. Een geëmotioneerde speelster Fabiënne Cremers zocht en vond troost bij haar eveneens aangedane vader Mario, de sympathieke speaker van De Peelkorf. Andere speelsters zochten troost bij elkaar. Zo dichtbij en uiteindelijk toch niet. Ook aanvoerster Lieke Thomassen was enorm teleurgesteld. In de slotfase werd ze gewisseld. Ze had als een voorbeeldige aanvoerder gestreden voor een goed resultaat, maar moest uiteindelijk berusten in een nederlaag. "Het is heel zonde", vatte ze samen nadat de eerste emoties enigszins waren geluwd. "Je bent er zo, zo dichtbij. Dit is heel zuur, maar we moeten gewoon verder. De veldcompetitie in."

In de tweede halve finale was Rosolo A1 veel te sterk voor Korfrakkers A1: 15-4. Daardoor strijden Rosolo A1 en Swift A1 op zaterdag 18 maart in Eindhoven om de Nederlandse titel. Dit duel wordt geleid door scheidsrechter Marloes Cox, speelster van SVOC'01 1. Voor de jonge speelsters van De Peelkorf wordt het nu zaak om de kater weg te spoelen tijdens de veldcompetitie die over enkele weken van start gaat. Lommen: "Dan zullen we uit een ander vaatje moeten tappen. Achter Swift staan we daar derde. We gaan nu even rust pakken, want de afgelopen weken hebben in de voorbereiding op het NK enorm veel energie gekost. En dan gaan met frisse moed het veld op."

De Peelkorf C1 eindigde zaterdag overigens als vierde tijdens het NK. De Ysselsteynse korfbalsters verloren in de kruisfinale met royale cijfers van Dakos C1: 2-9. Bij de rust leidde Dakos al met 1-4. In de strijd om de derde en vierde plaats verloor het team van De Peelkorf, onder leiding van coach Linda Verlijsdonk, met 4-6 van Rosolo. Dakos werd uiteindelijk Nederlands kampioen door in de finale met 3-2 te winnen van Korfrakkers.