'Brier moet uitgaan van eigen kracht'

VENRAY | Bedrijventerrein De Brier blijft op zoek naar een echte publiekstrekker om woonboulevard WoonMax een impuls te geven. De roep om een supermarkt lijkt tevergeefs. Ook het Venrayse winkelcentrum smeekt om een supermarkt nu Albert Heijn is verhuisd.

Door Henk Willemssen

Donderdagavond in het gemeentehuis tekende zich een strijd af tussen De Brier en andere winkeliers. "De Brier moet uitgaan van zijn eigen kracht. Dat is de branche wonen. Daar moeten de ondernemers in geloven en zich in onderscheiden. En dat mis ik", zei supermarktondernemer Guido van Dijck van PLUS. Hij ziet het helemaal niet zitten om nog een supermarkt toe te voegen in Venray. "We hebben er al te veel. Er is een overschot van 1500 vierkante meter. Venray zit al boven het landelijk gemiddelde."

De bijeenkomst was bedoeld de politiek te informeren. Eind dit jaar komt het nieuwe bestemmingsplan voor het oudste bedrijventerrein van Venray in de gemeenteraad. Naast WoonMax bestaat De Brier uit een mix van bedrijven. Alhoewel het gebied wel een facelift kan gebruiken, staan er slechts drie panden leeg: Rocom, Fixet en het voormalige kantoor van Wonen Limburg.

Sven Bosveld, manager bij Rabobank Horst Venray, pleitte ervoor meer zaken van buiten de gemeente aan te trekken. Volgens Bosveld zijn Venraynaren trouw aan hun eigen winkels. "De koopkrachtbinding is groot en neemt zelfs nog toe. Daarom moeten we De Brier uitbreiden met nieuwe zaken. Maar die mogen geen concurrent zijn van het winkelcentrum." Daar wringt nu net de schoen. Het winkelcentrum kampt al jaren met een leegloop. Ondernemersvereniging Venray Centraal wil een compacter centrum. Winkels uit de aanloopstraten moeten verhuizen naar het winkelhart. Ondernemers van De Brier wijzen erop dat hier zaken bijzitten die beter passen op de woonboulevard. Maar Venray Centraal wil iedereen binnenboord houden. "We willen geen ondernemers kwijtraken aan De Brier", zei Roland Bloemen. "Dan krijgen we nog meer leegstand in het centrum." Toch is ook Venray Centraal gebaat bij een beter florerend De Brier. "Een krachtig De Brier zorgt voor meer toevloeiing naar Venray", weet Bloemen. "Maak wonen tot het sterke centrale thema. En stijg boven de gemiddelde woonboulevard uit."

Om De Brier aantrekkelijker te maken moet er dringend iets gebeuren aan de uitstraling. "De infrastructuur moet worden aangepakt", zei Gerard Reijnders. "Het is nu soms net een racebaan. Je kunt er wel 120 rijden. We willen hier een 30-kilometerzone."