'Makelaars niet gang laten gaan'

VENRAY | Het is oppassen dat makelaars en projectontwikkelaars te veel woningen willen bouwen waaraan straks geen behoefte meer is. Daarvoor waarschuwde Egbert Kalle van adviesbureau SOAB tijdens de bijeenkomst over de woonvisie.

'Ik hoor van makelaars dat tweekappers en vrijstaande huizen nu weer goed verkopen", zei Kalle. "Maar als we makelaars hun gang laten gaan, dan wordt er te weinig voor de toekomst gebouwd." In Venray is juist veel behoefte aan kleine en goedkope woningen. Ook moet er meer ruimte komen voor alternatieven zoals woonhofjes en tiny houses.

Ook in Venray is er een uitstroom van jongeren. "Maar je ziet ook weer een terugstroom. Van jongeren die na hun studie, en na een tijdlang gewerkt te hebben, weer terugkeren naar hun oude gemeente", zei Kalle. "Er zijn echt te weinig goedkope woningen voor jongeren beschikbaar."

Alleenstaande ouderen is de snelst groeiende groep op de woningmarkt. "De woningvoorraad in de huidige vorm is het grote probleem", meent Kalle. "Ouderen willen langer in hun huis blijven wonen. Maar die zijn vaak niet meer geschikt."