Castenray: eigen inwoners voorrang

CASTENRAY | Castenray wil dat eigen inwoners voorrang krijgen bij een huurwoning die vrijkomt in het dorp.

Dorpsraadlid Ties Dinghs meldde vorige week tijdens de bijeenkomst over de woonvisie dat vrijkomende huurwoningen vaker aan buitendorpsen worden toegewezen. "Dit zijn mensen die geen enkele binding hebben Castenray", stelde Dinghs. "Daardoor neemt de leefbaarheid af, terwijl er jongeren zijn die graag iets willen huren in het dorp."

Hij pleitte ervoor het autochtoniteitsbeginsel weer in te voeren. "Dit is een onbegaanbare weg", reageerde Egbert Kalle van adviesbureau SOAB. "Want de wetgeving verbiedt het om bepaalde groepen voorrang te geven bij de toewijzing."

Castenray verzet zich ook tegen de verkoop van huurhuizen door Wonen Limburg. Door particulier initiatief zijn er in het dorp enkele huurwoningen bijgebouwd. "Daarmee komt het quotum boven de tien procent", zei Ties Dinghs. "Daardoor gaat Wonen Limburg weer woningen in de verkoop zetten." Een bezoeker pleitte ervoor het aandeel huurwoningen in de woonvisie te verhogen naar vijftien procent. Omdat er in dorpen bij zowel jongeren als ouderen veel vraag is naar een huurwoning.