"Blitterswijck is in shock"

Blitterswijck | "Wilbert was een geweldige voorzitter." Hij zegt het met zachte stem. Hay Gooren, oud-commandant van het Sint Antonius Abt Gilde in Blitterswijck, heeft het er duidelijk moeilijk mee. "Maar mijn gedachten zijn vooral bij zijn vrouw en drie kinderen. Want wat zij nu meemaken, gun je niemand. Wilbert was een echte dorps- en verenigingsman, maar zijn gezin kwam bij hem absoluut op de eerste plaats."

Het overlijden van Wilbert Ingenpass (50) is in het dorp ingeslagen als een bom. "Blitterswijck is sinds vrijdag in shock en rouwt met de familie mee", bevestigt Hay Gooren. Overal hangen vlaggen halfstok. In de Antoniuskapel staat zijn foto ter nagedachtenis. Mensen hebben er bloemen bij gelegd. Want iedereen kent de eerste gildemeester, het bestuurslid van carnavalsvereniging De Ruuk en de architect. "Er was weinig in het dorp waarbij hij niet betrokken was", weet Gooren. "Maar het gilde, dat was echt zijn ding."

Hij somt op: "Wilbert was al 32 jaar lid van het St. Antonius Abt Gilde. Hij begon in 1985 als vendelier, in 1999 werd hij lid van de overheid en in 2001 werd hij gekroond tot eerste gildemeester. Hij was een groot gildeman in hart en nieren. In vele activiteiten was hij de kartrekker, en als voorzitter streefde naar een perfecte organisatie. In 2010 organiseerden wij een grote vrije gildedag, die door meer dan 10.000 mensen werd bezocht. Dat moest bij hem tot in de puntjes geregeld zijn en dat was hem ook wel toevertrouwd. Hij was een echte regelneef, een optimist ook, zonder zelf op de voorgrond te treden."

Verder regelde hij ook de verkoop van het oude en de aankoop van het nieuwe gildeterrein. "Een klus waar hij enorm trots op was. De voltooiing van het nieuwe gildeterrein mag hij helaas niet meer meemaken, hij had hier nog grootse plannen mee. Maar hij regelde bijvoorbeeld ook de aanschaf van de nieuwe gildetrommen, die binnenkort in gebruik zullen worden genomen. En het gildearchief digitaal maken was voor hem een grote hobby. Wilbert stond altijd klaar voor het St. Antonius Abt Gilde, op welke manier dan ook. Hij was een moderne en vooruitstrevende eerste gildemeester, maar hij hield er ook van om tradities te handhaven."

Blitterswijck heeft vrijdag een markant dorpsfiguur verloren. Hay Gooren knikt: "Ons dorp is zeer terneergeslagen door dit grote verlies van deze perfectionist en optimist. We gaan hem met z'n allen gigantisch missen…"

Wilbert Ingenpass wordt met gilde-eer begraven. Er is vrijdag van 14.30 tot 16.00 uur gelegenheid om persoonlijk afscheid van hem te nemen in de St. Annakapel aan de Beeteweg in Blitterswijck. De avondwake begint die avond om 19.00 uur in de kerk van Blitterswijck en de uitvaart is zaterdag om 11.00 uur in de Witte Hoeve in Venray.