De groep Divine komt op zondag 19 maart ook in actie.
De groep Divine komt op zondag 19 maart ook in actie. Foto: Loesje Poels

Garde- en showdansen

Venray | Dansvereniging Peeldancers uit Ysselsteyn houdt op zondag 19 maart het jaarlijkse garde- en showdanstoernooi. Het dansevenement wordt gehouden in Schouwburg Venray en begint om 09.15 uur.

Door Henk Lammen

"Het toernooi in Venray wordt georganiseerd in samenwerking met het NDO en wordt conform de richtlijnen van EFDO gehouden. Dit is de Europese Bond die op 5, 6 en 7 mei organisator is van het Europees kampioenschap in Zonhoven (Belgiƫ)", zegt Linda Martens, die deel uitmaakt van de toernooicommissie. "De opening van het toernooi wordt uitgevoerd door alle leden van de vereniging. Vervolgens voeren ruim 350 deelnemers ongeveer 100 dansen uit op het podium van Schouwburg Venray."

De organiserende vereniging Peeldancers is dit jaar met maar liefst vier solisten vertegenwoordigd op het garde- en showdanstoernooi. Meike Franssen, Floor Hellegers en Vera van Dijck dansen dit jaar voor de eerste keer solo. Zij komen uit in de categorie garde solo junioren vrije klasse om 9.30 uur. In de categorie garde solo jeugd vrije klasse komt de vierde soliste, Anne Konings, uit. Zij start om 14.35 uur. De jongste danseresjes van Peeldancers, die dansen onder de naam Flair, oefenen ieder week erg hard om hun gardepasjes onder de knie te krijgen. Flair komt uit in de garde polka minioren klasse. Zij starten om 11.00 uur. Gardegroep Divine komt uit in de categorie garde polka junioren vrije klasse om 11.15 uur. Ook dit is een enthousiaste groep meiden die al weken keihard traint om op de toernooidag voor eigen publiek zo goed mogelijk te presteren.

In de categorie garde polka hoofd sportklasse komt de groep Connected uit om 16.20 uur. Dit is een gardegroep met tien fanatieke meiden uit Ysselsteyn en omstreken. Tot slot wordt Peeldancers vertegenwoordigd door de groep Vibe. Zij komen uit in de categorie show modern hoofd sportklasse en starten om 17.20 uur. Vibe is een groep van maar liefst zestien enthousiaste meiden. De dag eindigt rond 19.30 uur met de prijsuitreiking. Het garde- en showdanstoernooi is een veelzijdig evenement met tal van disciplines. "Tijdens het toernooi worden er verschillende dansstijlen getoond. Iedere dans wordt door een vakjury beoordeeld op choreografie, presentatie, houding, moeilijkheid, spreiding en verplichte elementen."

Na maanden van voorbereiding hoopt Linda Martens op een geslaagd evenement in Schouwburg Venray: "Het bestuur van de dansvereniging is blij met de vele vrijwilligers die de afgelopen maanden de handen uit de mouwen hebben gestoken. En mede dankzij alle sponsoren, adverteerders en begunstigers is het ook financieel mogelijk om dit toernooi te organiseren. Een bedankje voor al deze begunstigers is dan ook meer dan op zijn plaats. We hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen in de schouwburg. Iedereen is van harte welkom, want dansen is niet alleen leuk om te doen maar ook geweldig om naar te kijken."

De vereniging Peeldancers heeft haar vleugels uitgespreid de laatste jaren en is al langer toegankelijk voor een breed publiek. "De dansvereniging bestaat niet alleen uit prestatieve groepen maar ook uit recreatieve groepen. Zo worden er ook lessen gegeven in de vorm van een Dance Workout en Bootcamp. Ook voor kinderen vanaf 8 jaar, de groep Jazzle, wordt er les gegeven in moderne dans. De jongste groep is Shine. Dit is een enthousiast en gezellig groepje meiden vanaf 5 jaar die elke week hard oefent op danspasjes en volgend jaar voor de eerste keer aan toernooien gaat deelnemen", zegt Martens.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website: www.peeldancers.nl of via de facebookpagina van DV PeelDancers. Mensen die ook zin hebben om te komen dansen of interesse in een andere sportles hebben, kunnen contact opnemen via e-mail peeldancers@gmail.com om te informeren naar de proeflessen.

"Die staan gepland in week 19. Iedereen is ook dan geheel vrijblijvend van harte welkom om kennis te maken met onze vereniging", besluit Martens.