Deltaplan voor woningen

VENRAY | In de komende vijftien jaar staat de gemeente Venray voor een grote opgave. Er moet veel worden geïnvesteerd om bestaande en verouderde woningen om te vormen. Want ze voldoen straks niet meer aan de eisen en wensen van de bewoners. "Het lijkt wel een Deltaplan. Hier moeten we heel hard aan trekken", zei Egbert Kalle van adviesbureau SOAB dinsdagavond tijdens de informatieavond over de woonvisie.

Door Henk Willemssen

De tijd dat een woning een levensloop had van zo'n vijftig jaar is voorbij. "Voorheen moest ieder jaar twee procent van de bestaande huizen worden vervangen door nieuwbouw. Dat percentage is steeds verder gedaald. Tot een half procent nu. Je ziet steeds meer oudere woningen van boven de vijftig tot wel honderd jaar oud", vertelde Kalle in de drukbezochte bijeenkomst.

Het is het grootste probleem waar de woningmarkt, ook in Venray, mee te maken heeft. "De huizen blijven bestaan, maar de inwoners veranderen. We moeten deze woningen dus aanpassen aan de nieuwe tijd. De toevoeging van nieuwbouw is te klein om de slag te maken." Daarnaast moet er driftig gesleuteld worden aan de nieuwbouwplannen die nog op de plank liggen. Ze voldoen vaak niet meer aan de vraag. "In de laatste vier jaar is de ontwikkeling enorm snel gegaan", zei Kalle. "Net als huizen moeten ook plannen worden omgevormd. Ook dat zal niet altijd makkelijk zijn."

De krimp slaat steeds meer toe in de provincie Limburg. Volgens Kalle is Venray de allerlaatste gemeente die nog door doorgroeit. "Tot in 2033. Dan komt ook hier het omslagpunt." Dat Venray de krimp langer uitstelt komt vooral door bijzondere doelgroepen als statushouders en arbeidsmigranten en door uitplaatsing van zorgcliënten. Die tendens is nu al zichtbaar in sommige wijken, zoals in noordwest Venray. "Er komen veel nieuwe bewoners bij", merkte een wijkbewoonster op. "De wijk verandert zichtbaar. Mensen leven meer naast elkaar dan met elkaar. We moeten voorkomen dat de wijk verder afglijdt." Ze maakte zich ook zorgen over de nieuwe bewoners die onderdak krijgen in zorgcentrum 't Schuttersveld. Egbert Kalle erkende het probleem. "De druk op wijken met kleinere en goedkope woningen neemt toe. Hier ligt een taak voor de gemeente en de woningcorporatie. Om te sturen op leefbaarheid door spreiding. Concentratie van deze doelgroepen moet worden voorkomen. Het moet kleinschalig."