Dorpen eisen behoud contactpersonen

VENRAY | De dorpsraden vrezen dat ze de vaste contactpersonen bij de gemeente kwijtraken. Momenteel worden alle vergaderingen van de dorpsraden bezocht door een contactfunctionaris, die drie dorpen onder zijn hoede heeft. Hierdoor zijn er korte lijntjes met het gemeentehuis en kunnen vragen of problemen snel worden opgelost.

Door Henk Willemssen

Onlangs vond er een wisseling van de wacht plaats bij Leunen, Veulen en Heide. De drie dorpen kregen tevens te horen dat de nieuwe contactpersoon minder tijd voor ze had. Het dorpsradenoverleg kaartte de kwestie aan bij wethouder Lucien Peeters (CDA). Die reageerde met een brief. Het kon de ongerustheid niet wegnemen. Peeters verklaarde dat er nagedacht wordt over een vernieuwde opzet van ondersteuning van dorps- en wijkraden. Binnenkort komt er een 'denkrichting'. Het heeft ook te maken met personele omstandigheden. Binnen korte tijd gaan twee ambtenaren met vervroegd pensioen.

"Het was beter geweest ons te laten meedenken. Voordat er een voorstel komt", zei voorzitter Theo Zegers maandag in het dorpsradenoverleg. Het zat hem niet lekker dat Peeters in zijn brief meldde dat de dorpen 'zich nog geen zorgen hoeven te maken'.

De vraag is of er bij iedere dorpsraadvergadering iemand van de gemeente aanwezig moet zijn. De meeste dorpen vonden van wel. "Het gaat straks meer op afstand en via de telefoon", wist Leon Janssen (Heide). "Dat is te weinig. De inbreng tijdens de vergadering raak je kwijt." Jeanne Jansen (Holthees-Smakt) prees de werkwijze in de gemeente Venray. "We zijn heel tevreden hoe het nu gaat. Je krijgt direct advies of daags erna een antwoord. Dit werkt heel prettig." De dorpsraad Holthees-Smakt heeft ook te maken met de gemeente Boxmeer. "In Boxmeer is er één persoon voor alle vijftien dorps- en wijkraden. De communicatie is dus nul komma nul."

Jan Nelissen (Oirlo) wees erop dat zelfsturing in de komende jaren verder wordt uitgebouwd. "Dan kun je niet aan de andere kant dit contact afbreken. Het hangt met elkaar samen." Wil Weijers (Merselo) meende dat de behoefte aan informatie en ondersteuning alsmaar meer wordt. "Het gaat veel verder dan alleen bij een vergadering aanwezig zijn." Bas Künen (Oostrum) vond dat er duidelijk een streep getrokken moet worden. "Wij willen minimaal behouden wat we nu hebben. De gemeente wil dichter bij de burgers staan. Dan kunnen ze niet deze terugtrekkende beweging maken." John Claessens (Ysselsteyn) vond het van belang dat de gemeente weet wat er speelt in een dorp. "Dat kan alleen als je erbij bent en de sfeer proeft."