Afbeelding
Foto:

Lezing over Midden-Oosten

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 13 maart vanaf 19.30 uur de zevende lezing van dit seizoen in het Odapark in Venray.

De lezing draagt de titel Het Midden-Oosten, honderd jaar brandhaard van de wereldpolitiek en wordt gegeven door Dr. J.L.M. van Oudheusden, historicus, docent en schrijver. De historische wortels van de huidige verwarde en dramatische situatie in het Midden-Oosten zijn zeer complex. Om de toehoorders in kort bestek wegwijs te maken in dit labyrint hangt Van Oudheusden zijn uiteenzetting op aan vier kernmomenten in een eeuw geschiedenis van de regio, telkens met een interval van ± dertig jaar: In het Ottomaanse Rijk bestond een systeem dat minderheden (christenen, joden etc.) een eigen leefsfeer gunde. Na de liquidatie van dat rijk als gevolg van de Eerste Wereldoorlog veranderde dat. De stichting van mandaatgebieden en de immigratie van Joden naar Palestina luidden een nieuw hoofdstuk in.

Het Turkije van Atatürk, de stichting van de staat Israël, de regimes van Nasser (Egypte) en de Baath-partijen (Irak, Syrië), de Palestijnse kwestie, de werking en uitstraling van de islamitische revolutie in Iran (1979), de oorlogen om Allah en om olie (jaren tachtig-negentig) komen aan de orde. De Arabische Lente van 2011 legde oude sektarische tegenstellingen bloot, wekte nieuw jihadisme (zoals IS) en leidde tot rivaliteit tussen regionale machten. Jan van Oudheusden was geschiedenisdocent en hoofdredacteur van Kleio, het vakblad voor geschiedenisdocenten in Nederland.

Hij werkte mee aan diverse geschiedenismethodes voor het voortgezet onderwijs. Van zijn hand verschenen verder onder andere De wereld, een kleine geschiedenis, Amerika, een kleine geschiedenis, Het Midden-Oosten, een kleine geschiedenis, Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en Een kleine geschiedenis van China. Momenteel geeft hij colleges aan de Tilburgse seniorenacademie en verzorgt hij lezingen. Introducés zijn welkom. Kijk op de website www.adelbertvenray.nl. Na de lezing is er een algemene
ledenvergadering.