Expositie kunstkring Amber

Venray | Ter gelegenheid van het 35-jarige bestaan houdt Kunstkring Amber in het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 maart een expositie in hotel Asteria in Venray.

De tentoongestelde kunstwerken zijn op beide dagen van 11.00 uur tot 17.00 uur te bekijken. De entree is gratis. De expositie wordt op vrijdag 17 maart om 18.30 uur geopend. Tijdens de expositiedagen zijn met een loterij diverse fraaie kunstwerken te winnen.

In april 1982 komen negen mensen bij elkaar voor de oprichtingsvergadering van een vereniging voor Noord Limburg en Oost Brabant ter bevordering van de samenwerking van amateurkunstenaars met beroepskunstenaars. Een vereniging waar gezamenlijk wordt getekend, geschilderd gebeeldhouwd zowel in steen klei en hout en het bestuderen van de kunstgeschiedenis. De vereniging werd notarieel vastgelegd en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er werd gekozen voor de naam Amber, afgeleid van de beginletters van de woorden amateurkunst en beroepskunst.

De vereniging werd een succes en het aantal leden groeide in de jaren 90 naar meer dan 30. In de eerste jaren kwamen de leden wekelijks samen in restaurant Vlakwater om te praten over kunst, over kunstgeschiedenis en werden er diverse lezingen gehouden over kunstreizen en allerlei andere kunstonderwerpen. Musea werden bezocht en exposities in Nederland en Duitsland. Nadat het restaurant van Vlakwater afbrandde, zetelde Amber in verschillende locaties. Nu vinden de activiteiten plaats in een werkruimte aan de Oude Oostrumseweg in Venray. In 25 jaar tijd timmerde Amber nadrukkelijk aan de weg, met onder andere de jaarlijkse expositie. Een hoogtepunt was de expositie in 1987 waar meer dan 500 kunstwerken werden getoond van leden van Amber en kunstenaars van buiten Venray.

werken waren te bewonderen in het gemeentehuis, de Schouwburg en de winkeletalages op de route vanaf de Schouwburg naar het gemeentehuis. In 1990 was de expositie Kijk eens naar regionale kunst, waarbij diverse schilder- en tekentechnieken, beeldhouwwerken , keramiek en houtsnijwerk van Amberleden tentoongesteld werden. De kroon op het werk was de expositie ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Amber in 1992 . Die expositie had als thema Kunst binnen en buiten de grenzen. Er werd contact opgenomen met AIDA-Nederland, een organisatie in Amsterdam die zich ten doel stelt kunstenaars te verdedigen die waar ook ter wereld worden onderdrukt vanwege hun werk. Via die organisatie kwam Amber in contact met zes vluchtelingkunstenaars met grote namen uit Siberië, voormalig Joegoslavië, Albanië en China die samen met leden van Amber geëxposeerd hebben. In opdracht van de schouwburg schilderde de leden van Amber een decor van acht meter hoog en vijftien meter breed, voorstellende de Rosmolen van het Landgoed Geijsteren, voor de twee jubileumvoorstellingen van het duo Grad en Petran. Enkele jaren geleden werd een achterwand geschilderd voor de kerststal die jaarlijks in Venray te bewonderen is.

Amber is aangesloten bij het ZSA, een organisatie van kunstenaarsverenigingen in Zuid-Nederland. Al meer dan 25 jaar komen de aangesloten kunstenaarsverenigingen een heel weekend bij elkaar om te tekenen, schilderen en te beeldhouwen. Amber heeft vier keer dit schilderweekend georganiseerd voor leden van verenigingen uit Brabant, Gelderland en Zeeland.


BiblioNu start met Digisterker

Venray | BiblioNu start met een cursus Digisterker. Leer zelf veilig informatie vinden en digitaal zaken doen met de overheid.

Aan de orde komen een DigiD gebruiken, de websites van UWV, SVB, de Belastingdienst, de gemeente en hoe zaken te regelen op MijnOverheid.nl. De cursus is bedoeld voor inwoners van de gemeente Horst aan de Maas en Venray die kunnen omgaan met een computer. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 19.00 tot 21.00 uur. In Bibliotheek Horst op 22 en 29 maart, 5 en 12 april en in Bibliotheek Venray op 23 en 30 maart, 6 en 13 april. Voor wie eerst meer wil leren over computergebruik houdt de bibliotheek de gratis cursus Klik & Tik. In de online oefenprogramma's worden met behulp van video's basisvaardigheden zoals websites bekijken, e-mailen en downloaden uitgelegd. Deelnemers aan Klik & Tik leren typen, e-mailen en werken op internet. Deelnemers werken in hun eigen tempo en worden daarin begeleid. Cursusdata Klik & Tik vindt iedere donderdagvan 13.00 tot 15.00 uur plaats in de bibliotheken Horst en Venray. De start is op donderdag 23 maart. Meer informatie en aanmelden via e-mail horst@biblionu.nl of telefoon (077)3982339, via e-mail venray@biblionu.nl of telefoon (0478)581970.


Stef Blok bezoekt Venray

Venray | Altijd al een vraag willen stellen aan Stef Blok? Op zaterdag 11 maart is de minister van Wonen, Rijksdienst, Veiligheid en Justitie op bezoek in Maasland.

Samen met de lokale VVD-fractie en vrijwilligers gaat hij in gesprek met bewoners van acht verschillende gemeenten in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Startpunt is in café Lagerhuis aan de Beerseweg 9 in Mill. Om 9.30 uur vertrekt de minister naar de volgende locatie in Sint Anthonis. Gedurende de dag bezoekt de minister samen met de lokale VVD-afdelingen en vrijwilligers nog de gemeenten Boxmeer, Venray, Bergen, Gennep, Cuijk en Grave. Het programma: 9.00 uur Mill en Sint Hubert, Markt 1; 9.45 uur Sint Anthonis, gemeentehuis Sint Anthonis, Brink 3; 10.30 uur Boxmeer, Weijerplein, looproute via de kloostertuin naar het gemeentehuis; 11.15 uur Raadhuisstraat 1 in Venray. Looproute naar de Grote Markt; 12.00 uur Bergen, winkelcentrum Mosaïque; 12.45 uur Gennep, Jan Lindersplein; 13.30 uur Cuijk, Louis Jansenplein, 14.15 Grave, parkeerplaats Lunette (Looproute langs de AH naar het centrum); 15.00 uur Mill en Sint Hubert, café Lagerhuis, Beerseweg 9.