De vlaggen bij de St. Antoniuskapel in Blitterswijck hangen halfstok. In de kapel staan ook een foto van het slachtoffer, kaarsen en bloemen.
De vlaggen bij de St. Antoniuskapel in Blitterswijck hangen halfstok. In de kapel staan ook een foto van het slachtoffer, kaarsen en bloemen. Foto: Rikus ten Brücke

Blitterswijck in diepe rouw

Blitterswijck | De politie heeft de woning aan de Jan Franssenstraat in Blitterswijck dinsdag weer overgedragen aan de nabestaanden. Het woningonderzoek is afgerond.

Door Ron Koenen

De politie deed de afgelopen dagen onder meer forensisch onderzoek in het huis. Daar werd vrijdag rond 9.50 uur onder verdachte omstandigheden het levenloze lichaam van Wilbert Ingenpass (50) gevonden. De woning is inmiddels weer vrijgegeven.

Maandag werd er nog sectie verricht op het lichaam. Het is volgens de politie nog steeds onduidelijk hoe de man om het leven is gekomen. Ze houdt rekening met een misdrijf, maar sluit een andere toedracht eveneens niet uit.

Over de omstandigheden hoe hij is aangetroffen doen verschillende geruchten de ronde. Zeker is dat zijn vrouw die ochtend van huis was en dat het slachtoffer door zijn kinderen is gevonden in de kelder van de woning. Een gealarmeerde buurman heeft vergeefs geprobeerd hem te reanimeren. Er zou sprake zijn van een roofmoord, het slachtoffer zou gekneveld bij de kluis in de kelder zijn gevonden, maar de politie wil dit bevestigen nog ontkennen. Ook de vraag of de man een dag eerder verdachte types in de buurt van zijn woning wegjoeg, wil de politie nu nog niet beantwoorden. "Het onderzoek is nog in volle gang. Een spoor dat uitsluitsel geeft, hebben we nog niet gevonden. In het kader van het lopende politieonderzoek kan ook over de uitslag van de sectie en de doodsoorzaak geen uitspraak worden gedaan", zegt een politiewoordvoerder. "Voor nu is het heel belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen." Er is het dorp in de afgelopen dagen onder meer een grootschalig buurtonderzoek gehouden. Daarbij zijn tevens camerabeelden opgehaald die worden onderzocht. Buiten de onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) houden nog zo'n 25 rechercheurs en politiemedewerkers zich bezig met de zaak. De politie is vooral op zoek naar getuigen die in de nacht van donderdag 2 maart op vrijdag 3 maart, of vrijdag 3 maart voor 10.00 uur, iets hebben gezien. "Alle informatie over zaken die mensen mogelijk hebben gezien in de nabijheid van de woning aan de Jan Franssenstraat is welkom. Tips kunnen worden doorgegeven via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via telefoonnummer 0800-7000", meldt de politie. Informatie kan tevens online worden gemeld via de website www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. De inwoners van Blitterswijck kunnen met hun informatie ook bij wijkagent Jan Krouwel terecht via het telefoonnummer 0900-8844.

Het Sint Antonius Abt Gilde van Blitterswijck heeft een herdenkingsplek ingericht voor de man. Hij was eerste gildemeester (voorzitter) van het plaatselijke gilde. De herdenkingsplek is in de Sint Antoniuskapel aan de Langstraat.