RooyNet: oude foto's bekijken

Venray | De bijzondere aandacht voor historisch erfgoed en voor oude foto's duurt onverminderd voort.

Door diverse organisaties zijn de afgelopen jaren enorm veel historische foto's verzameld, gedigitaliseerd en beschreven. Heel veel daarvan kunnen bekeken worden op rooynet.nl. Het valt niet altijd mee om de juiste gegevens bij de foto's te krijgen en daarom wordt onder meer gebruikgemaakt van Facebook en worden er fotokijkmiddagen georganiseerd.

Elke derde woensdag van de maand organiseert RooyNet in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) Kring Venray e.o. zo'n fotokijkmiddag. Het doel is om bij oude Venrayse foto's relevante gegevens als gebeurtenis, namen en jaartallen te vinden. Alle foto's worden met de gevonden gegevens zo uitgebreid mogelijk beschreven en vervolgens gepubliceerd op RooyNet. Deze website brengt het Venrayse cultuurhistorische erfgoed wereldwijd voor het voetlicht met foto's, films, documenten en geluidfragmenten. Een schat aan gegevens die nog steeds wordt aangevuld. Foto's waarbij niet alle informatie gevonden wordt, worden voor en na gepubliceerd in Peel en Maas in de rubriek 'Wie, wat, waar, wanneer?'
Op woensdag 15 maart vindt in de zaal van Zorgcentrum Het Schuttersveld van 14.30-16.00 uur de volgende kijkmiddag plaats. Iedereen is dan welkom om de oude foto's te komen bekijken. De entree is gratis.


Tweede editie Roefeldag Rooyse Ladies

Venray | Kiwanis Club de Rooyse Ladies lanceerde vorig jaar de Roefeldag in Venray. Dit jaar nemen veertien basisscholen deel aan de Roefeldag op vrijdag 16 juni.

Deze dag wordt in samenwerking met Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) gehouden. Na het succes van vorig jaar stond het direct vast dat er ook in 2017 weer een Roefeldag georganiseerd zou worden. De vraag was eerst nog of nu de andere basisscholen, die in 2016 niet meededen, mochten deelnemen. Maar ook daar waren de Rooyse Ladies het al snel over eens; in 2017 mogen alle basisscholen deelnemen aan de Roefeldag. Er zullen dit jaar ruim vierhonderd kinderen deelnemen aan de Roefeldag. Tijdens de dag gaan de kinderen snuffelen en ontdekken wat er allemaal voor bedrijven, instellingen en winkels zijn en welke beroepen daar bij komen kijken.

De kinderen van groep 8 bezoeken in kleine groepjes, onder begeleiding van een volwassene verschillende locaties. Tijdens zo'n bezoek biedt het bedrijf een leerzaam programma en is het de bedoeling dat de kinderen op een leuke manier meemaken wat een bepaald beroep inhoudt. Gelet op het grote enthousiasme van de deelnemende bedrijven van vorig jaar durven de Rooyse Ladies het dit jaar aan om alle basisscholen deel te laten nemen. Veel bedrijven gaven vorig jaar al aan ook dit jaar de deuren te willen openen en indien nodig meer kinderen te kunnen ontvangen. De komende weken gaan de Rooyse Ladies actief bedrijven benaderen om mee te werken aan deze dag. Het betreft zowel de bedrijven die vorig jaar al van de partij waren als nieuwe bedrijven. De bezoekjes duren een half uur of een uur. De bedrijven hoeven natuurlijk niet de hele dag groepjes te ontvangen. Dit kan ook slechts één groepje zijn. De grootte van het groepje mag ook door het bedrijf worden aangegeven. Iedere aanmelding is welkom. Bedrijven kunnen zich aanmelden via e-mail roefeldag@kiwanisderooyseladies.nl.


Vergadering Innovatief Platteland

Venray | De Vereniging Innovatief Platteland houdt op woensdag 15 maart vanaf 18.00 uur de jaarlijkse algemene ledenvergadering.

De vereniging is een bruggenbouwer en verbindt de ondernemer en zijn bedrijf op het platteland met de maatschappij.

In de vergadering staat naast het formele gedeelte dan ook het thema 'samenwerking met kennisinstellingen' centraal.

Han Fleuren van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo neemt de aanwezigen mee in dit thema door middel van een presentatie en rondleiding op zijn bedrijf.

Daarnaast gaat Frans van Leijden, directeur HAS Venlo, verder in op de toegevoegde waarde van de samenwerking op praktijkgericht onderzoek door het demonstreren van enkele innovatieve projecten die hieruit zijn voortgevloeid. Voor alle leden een interessante avond waarbij de meerwaarde van samenwerking wordt uitgelicht.

Match

Venray | Het vrijwilligerscafé van Match voor Vrijwilligers van vrijdag 10 maart gaat vanwege omstandigheden niet door.

Natuurwandeltocht

Merselo | Wandelsportvereniging De Natuurvrienden in Merselo houdt op zondag 12 maart de derde wandeltocht van de winterserie.

De te lopen afstanden en starttijden zijn: 30 kilometer (start 8.00-9.30 uur), 15 en 20 kilometer (start 8.00-12.00 uur), 10 en 5 kilometer (start 8.00-13.00 uur). De tocht staat in het teken van bossen, vennen en peel. De start is vanuit café Den Tommes aan het Grootdorp 40 in Merselo. Vanuit het startpunt voert de tocht via de Veldstraat naar de Testerikbossen. Behalve de 5 kilometerafstand gaan de overige afstanden richting Peelweg naar de rustpost ter plekke. De 15, 20 en 30 kilometerafstand vervolgen hun weg en lopen over het veegpad langs het Defensiekanaal richting de Heidse Peel. De 30 kilometerroute buigt onderweg nog af om een lus te maken door natuurgebied Den Bult.

Toon Hermans

Venlo | In het Toon Hermans Huis Venlo, open huis voor mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden, wordt op woensdag 22 maart van 14.00 tot 16.00 uur een workshop breien gehouden. Op maandag 27 maart van 9.30 tot 11.00 uur is er de activiteit Meditatieve Dans onder begeleiding van Kirsten Stockbauer. Aanmelden kan via telefoon (077)3211433 of e-mail info@toonhermanshuisvenlo.nl.