Kinderjury van start

Venray | Kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud mogen ook dit jaar weer bepalen wat het beste kinderboek van vorig jaar is.

Het is belangrijk voor schrijvers om te horen dat hun boek gewaardeerd wordt door kinderen. En, de allerbelangrijkste reden om mee te doen: lezen is leuk. Zoek een boek in de bibliotheek, lees en stem. Lees een boek van 2016. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjuryprijs.

Stemmen kan tot en met 19 april via www.kinderjury.nl of via de stembus in de bibliotheek. In juni worden de winnaars bekendgemaakt. Om kinderen op weg te helpen met de keuze staan op www.biblionu.nl 100 aanraders per leeftijdscategorie. In de bibliotheek zijn de Kinderjury-boeken te herkennen aan de sticker Kinderjury 2017 op de rug van het boek. Een belangrijk element van de Nederlandse Kinderjury is de Senaat, een speciale jury die bestaat uit twaalf kinderen die het leuk vinden om te lezen en goed kunnen uitleggen wat ze van een boek vinden.

De Senaatsleden gaan in hun provincie stemmen werven, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer en kritisch lezen.


Expo-in-wording in Odapark Venray

Venray | Homo ex Machina van Mathieu Klomp is de nieuwe tentoonstelling van Odapark in Venray. Ze bestaat uit twee monumentale kunstwerken van mensfiguren, waarvan er één ter plekke gemaakt wordt en eind mei helemaal klaar is.

Het publiek kan de wording ervan op de voet volgen. Mathieu Klomp uit Leusden is volgens de curators van Odapark één van de beloften onder de Nederlandse kunstenaars. Odapark curator Pascalle Mansvelders; "Zijn werk focust zich in essentie op het vervreemdende effect van een verhaal dat er niet is. Door de context absurd te maken, stelt hij, vraag je je af wat er aan de hand is, je weet het niet." De solotentoonstelling Homo ex Machina bestaat uit het grote werk Krijger, dat is opgebouwd uit ruim tien mensfiguren. Odapark liet het vorig jaar tentoonstellen in de kapel van Holthees. Een tweede werk van hetzelfde formaat ontstaat ter plekke tijdens de tentoonstelling. De finisage is op de laatste dag van de expositie. Dan is Homo ex Machina helemaal compleet. Tot dan gebruikt Klomp Odapark als een artist in residence. Het kunstinstituut functioneert als publieke werkplaats voor de kunstenaar. Klomp; "Ik vermeng het theatrale, verhalende of pompeuze met haast misplaatste menselijkheid, verstilling of onbenulligheid. De interpretatie van het geheel blijft altijd een puzzel." De kunstenaar werkt uitsluitend met plastic. In het Kunstlab van Odapark gaat hij tijdens de maanden van de expositie leerlingen van scholen uit de regio leren hoe ze hiermee hun eigen beelden kunnen creëren. Diverse scholen hebben zich al aangemeld voor dit programma. De resultaten van de scholieren zijn te zien in Odapark. Wie wil aansluiten voor de workshops van Mathieu Klomp kan zich aanmelden bij educatie@odapark.nl. Homo ex Machina van Mathieu Klomp is te zien van zondag 12 maart tot zondag 28 mei.


Gebedsdienst in sfeer van Taizé

Venray | Op vrijdag 10 maart vindt in de Paterskerk in Venray de eerste Taizé-viering in 2017 plaats.

In Taizé-gebedsvieringen houdt men zich met name bezig met meditatie, gebed en veel zang. De zang is van een eenvoudig repeterend karakter, waardoor zij als een 'brug' fungeert die mensen helpt vanuit de drukke wereld te verstillen.

De oorsprong van deze Taizé-vieringen voert terug naar een gemeenschap in het gelijknamige Zuid-Franse dorp, die in het midden van de twintigste eeuw werd opgericht door Frère Roger Schutz. Inmiddels telt deze gemeenschap circa honderd broeders, katholiek of van verschillende protestantse afkomst uit bijna dertig landen. De gemeenschap trekt vooral veel jongeren, die gedurende korte tijd willen deelnemen aan het leven in Taizé. Dit leven staat in het teken van verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volkeren. Daarom worden met name ook de jongeren van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de dienst in Venray om aldus kennis te maken met deze bijzondere manier van vieren. De gebedsdienst wordt gehouden in de Paterskerk in Venray en begint om 19.30 uur. Vanaf 19.10 uur worden de liederen gezamenlijk geoefend. Na afloop staat er een materiaaltafel met informatie over Taizé.


Grenscafé in De Stad

Venray | Het culturele festival Schijt aan de Grens 2017 op de grens van Brabant en Limburg wordt gehouden in het weekend van 26 en 27 augustus.

In de voorbereiding op Schijt aan de Grens wordt er een serie grenscafés gehouden. Het eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 14 maart vanaf 19.30 uur in De Stad aan de Grotestraat 107 in Venray. Tijdens de grenscafés kunnen de deelnemers van Schijt aan de Grens inspiratie opdoen bij de andere deelnemers, netwerken en ideeën uitwisselen. Het bestuur en de kartrekkers van Venray, Geijsteren, Overloon en Holthees geven deze avond uitleg over het programma in wording. Op dit moment zijn er meer dan 80 programma-ideeën in ontwikkeling. Sommige ideeën zijn nog pril, maar andere zijn al ver uitgewerkt. De avond wordt muzikaal ondersteund door Jos Kuijpers; alias Joswa. Joswa is een gitarist en liedjesschrijver uit Oeffelt. Kom naar het grenscafé of kijk op www.schijtaandegrens.nl voor meer informatie.