Afbeelding
Foto:

Expositie KIS met Karlijn Surminski

Barcelona/Blitterswijck | Kunstschilder Karlijn Surminski, afkomstig uit Blitterswijck maar al vijf jaar woonachtig in Barcelona (Spanje), is een van de initiatiefnemers van een collectief van Nederlandse Kunstschilders In Spanje, genaamd KIS.

Ze gaan van start met vijf kunstenaars en doen dat met een gezamenlijke expositie in de Sala Gràcia van het hotel Onix Rambla Cataluña 24 in Barcelona. De expositie is op vrijdag 17 maart van 18.00 tot 21.30 uur.

Karlijn is naar Barcelona vertrokken omdat ze daar nog meer inspiraties kreeg van het werk van haar favoriete schilder Pablo Picasso. Eenmaal in Barcelona ontmoet ze vakgenoten. Karlijn Surminski: "Behalve dat we allen werken met verf en kwast op doek, vertonen onze visuele expressies verder weinig overeenkomsten. Toch zoeken veel kunstenaars elkaars aanwezigheid op vanwege een identieke wijze van werken of van tegen de kunstwereld aankijken. In onze groep schuilt de kracht juist in de diversiteit." Het idee is dat meer Nederlandse kunstenaars zich aansluiten bij KIS en dat er door het jaar op verschillende plaatsen in Spanje exposities worden gehouden. De eerste gezamenlijke tentoonstelling geeft een zeer gevarieerd beeld van hedendaagse kunst-stijlen, en er zal voor elke smaak en kunstliefhebber dan ook iets van zijn/haar gading te zien of te koop zijn. Naast Karlijn Surminski bestaat het Nederlandse collectief uit Monique van Steen (oorspronkelijk uit Breda) en Bert van Zelm, Rein de Lege en Sandra Burchartz, allen afkomstig uit de regio Amsterdam.

Karlijn Surminski is een creatieve duizendpoot. Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en was met haar vriendin Janine lid van het duo KAJA met wie ze top 100-liedjes bracht. Ze studeerde Theater in Amsterdam en was leraar in Kunst & Cultuur Geschiedenis aan een middelbare school in Purmerend. Daarnaast was ze fietsenmaker voor transportfietsen in Amsterdam en schilderde zeenkele jaren als een leerling van Geert Jan Jansen, een Nederlandse ex-masterforger, waar ze zich specialiseerde in het impressionisme en expressionisme. Na de verhuizing naar Barcelona nam ze een aantal klassen van schilder Bert van Zelm en had een aantal tentoonstellingen in Barcelona. Op dit moment is ze geïnspireerd door de mooie en karakteristieke stad Barcelona en de onderwaterwereld in de Middellandse Zee. Ze geeft ook kunst voor kinderen (www.triomfart.com), organiseert artworkshops en artistieke coaching (www.artdetriomf.com), is mede-oprichter van een collectief van Nederlandse schilders in Spanje (www.kunstenaarsinspanje.nl) en moeder van twee kinderen.