Meer slachtoffers van criminaliteit

VENRAY | In de politieregio Venray/Gennep zijn mensen vaker het slachtoffer van criminaliteit. Ruim zeventien procent van de inwoners heeft in 2016 te maken gehad met geweld, inbraak, diefstal, vandalisme of cybercrime (pesten, hacken of koopfraude).

Dit is het enige onderdeel waarin Venray/Gennep slechter scoort dan het gemiddelde in Noord- en Midden-Limburg (15,1 procent slachtoffers). Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016, de jaarlijkse enquĂȘte van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de acht Venraynaren (12,5 procent) voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Dit is relatief weinig. Alleen in Horst aan de Maas en Peel en Maas ligt het cijfer (12.2 procent) nog iets lager.

Toch ervaart 37,2 procent van inwoners uit Venray/Gennep veel overlast in de buurt. Vooral door alcohol- en drugsgebruik, andere buurtbewoners en rondhangende jongeren.Opvallend is dat verkeersoverlast vaak wordt genoemd. Zoals te hard rijden, agressief gedrag en parkeerproblemen.

Over het functioneren van de politie in de buurt is 26,3 procent tevreden. In Horst aan de Maas en Peel en Maas ligt het een stuk hoger (35 procent). Het onveiligheidsgevoel is volgens het CBS landelijk gedaald van 18 procent in 2015 naar 16,4 procent vorig jaar. Ook het aantal slachtoffers van delicten is licht afgenomen. Dit cijfer is geflatteerd omdat steeds minder mensen aangifte doen. Vandalisme, zoals vernielingen aan de auto, of cybercrime wordt nauwelijks (hooguit 15 procent) gemeld bij de politie. Van fietsendiefstal doet slechts een op de drie slachtoffers aangifte. Van woningbraken wordt nog 63 procent bij de politie gemeld.