De 'Huube-kinderen' uit Veltum rond 1920
De 'Huube-kinderen' uit Veltum rond 1920 Oude foto

De 'Huube-kinderen'

Venray | Evenals tegenwoordig waren er vroeger samengestelde gezinnen, echter met een duidelijk verschil. Vroeger betrof het vaak 'echte' stiefgezinnen.

Die ontstonden wanneer een van de ouders overleed en de partner trouwde met iemand anders. Vroeger moesten de kinderen in de grote gezinnen gehoorzamen en zich bij een dergelijke situatie neerleggen.
Op de foto zien we zo'n samengesteld gezin uit 1920. Boerderij 'Huube Pláts' lag tegenover de Veltumse kapel. Anna Maria Huberta (Maria) Kusters werd geboren op 18 juni 1882 in Venray als dochter van Jacobus Kusters en Elisabeth Bistersvels. Ze trouwde op 30 april 1909 met de 34-jarige landbouwer Henricus Hubertus (Henricus) Coopmans. Hij werd op 25 oktober 1874 in Well geboren als zoon van Ludovicus Caspar Coopmans en Maria Huberdina Smits. Ze gingen wonen in boerderij 'Huube Pláts' in Veltum en kregen drie kinderen: Betsie, Louis en Drika. Op 5 april 1913 overleed de vader van het gezin en bleef moeder op de boerderij wonen. Ze hertrouwde op 21 januari 1916 met de 43-jarige Johannes Hendrikus Loonen, geboren op 27 december 1872 in Maashees. Hij was een zoon van Peter Loonen en Gertrui Jacobs. Zij kregen nog vijf kinderen: Piet, Jacques, Mietje, Teng en Truus. Hun vader overleed op 28 augustus 1930 in Venray en Maria overleed op 21 mei 1960 in Venray. Voor v.l.n.r.: Piet Loonen: Jacques Loonen: Mietje Loonen: Teng Loonen: Truus Loonen. Achter v.l.n.r.: Betsie Coopmans; Louis Coopmans; Drika Coopmans.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray