Alia Achour nodigt alle vrouwen uit voor de Internationale Vrouwendag bij Injaz.
Alia Achour nodigt alle vrouwen uit voor de Internationale Vrouwendag bij Injaz. Foto: Henk Lammen

"Koesteren wat belangrijk is"

Venray | Op zaterdag 11 maart viert het nieuwe activiteitencentrum Injaz in Venray de Internationale Vrouwendag. "Iedereen is welkom, vrouwen van alle religies. En aanmelden is niet nodig", beklemtoont voorzitter Alia Achour van Injaz het open karakter van de dag.

Door Henk Lammen

De Internationale Vrouwendag bij Injaz duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Er zijn tal van activiteiten met onder andere een modeshow, beauty en lifestyle in de beautysalon en een hapje en een drankje. Twee onderwerpen verdienen volgens Achour (44) uit Venray speciale aandacht. "De vrouwen kunnen met elkaar speeddaten om elkaars culturen beter te leren kennen. Venray telt volgens mij zo'n 70 verschillende nationaliteiten. Het zou mooi zijn als je die tijdens Internationale Vrouwendag bij elkaar kunt brengen. Kunt verbinden, zodat ze elkaar beter leren kennen." Naast het speeddaten bestaat er voor iedereen de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogenaamde pitch. Achour: "Vrouwen met een onderneming of die op een of andere wijze ergens goed in zijn, kunnen zich in een pitch van maximaal één minuut presenteren aan de gasten. Kort maar krachtig vertellen wat ze doen." De voorzitter van Injaz hoopt dat het initiatief om in het activiteitencentrum aan de Beukenlaan ook Internationale Vrouwendag te vieren breed wordt gedragen door de buurtbewoners. "Het moet een informatieve, maar vooral gezellige dag worden. Waar je iets kunt opsteken, maar samen met andere vrouwen vooral kunt genieten. Vandaar ook dat de mensen zich niet hoeven aan te melden. Iedereen is welkom, de deur staat open."

Volgens de voorzitter moet Injaz voor de buurtbewoners een centraal ontmoetingspunt worden waar iedereen zich thuis voelt. Maandelijks staat er op de derde zaterdag een themabijeenkomst op het programma. De eerste in januari had als thema Opvoeding. "De Islamitische opvoeding in Nederland stond centraal. Met behoud van beide culturen", kijkt Achour tevreden terug op de eerste bijeenkomst. In het verdere verloop van het jaar zijn er themadagen Veranderingen in de zorg, Jongeren en werk, Mantelzorg, Islamofobie, Mooie praatjes en 2017 wordt in december afgesloten met een kerstdiner.

Half december van het vorig jaar opende Injaz de deuren, nadat het activiteitencentrum zo'n anderhalf jaar dicht was geweest. Achour is optimistisch dat het negatieve imago van weleer plaats gaat maken voor een florerend centrum. "Wat is gebeurd, kun je niet meer terugdraaien. Veel overlast voor de buurt, vechtpartijen. Het was een inloopcafé voor de Marokkaanse gemeenschap in de buurt. Nadat het anderhalf jaar gesloten is geweest, hoop ik dat ze beseffen wat ze gemist hebben. En zuinig zijn op dit vernieuwde activiteitencentrum, koesteren wat belangrijk is. Een ontmoetingsplaats voor iedereen in de wijk."

Injaz is gevestigd aan de Beukenlaan in Venray en is op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 18.00 tot 22.00 uur open. Aanmelden voor de pitch en de speeddate kan bij Alia Achour, telefoon 06-16275876, of Amina Sebbar, telefoon 06-48409221.