Afbeelding
Foto:

Vertrek uit
't Freulekeshuus

Venray | Woensdag werd de sleutel van museum 't Freulekeshuus in Venray overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Eerder deze week werd de door vrijwilligers afgeschroefde gevelplaat aan de voorzitter van het Venrays museum, Eugène Clermonts, overhandigd.

In de afgelopen weken is hard gewerkt om het gebouw leeg te halen. Woensdag waren de vrijwilligers voor het laatst in het gebouw om op een feestelijke manier afscheid van te nemen.

Op 11 december 1983 werd in het Freulekeshuus, gelegen aan de Eindstraat, het gemeentelijk Venrays museum, ingericht. Op 1 december 1987 ging dit over naar Stichting Beheer geschied- en Oudheidkundig museum 't Freulekeshuus. In al de jaren dat het museum daar gevestigd was zijn er veel activiteiten, met name door de grote aantallen vrijwilligers, binnen het museum ontwikkeld. Het museum bezat een min of meer vaste collectie waarin belangrijke facetten uit de Venrayse geschiedenis in museumkamers werd uitgebeeld. Zo kende het museum een Venrayse keuken, een ambachtenkamer, een archeologische ruimte, de religieuze kamer en een vertrek waarin de geschiedenis van de Venrayse schutterijen werd getoond. Ondanks het Freulekeshuus een mooi statig oud gebouw is, was het minder geschikt als museum. Het had veel kleine kamers, en de toegankelijkheid was beperkt. Er is dan ook al jaren uitgekeken naar een wat ander betere toegankelijk gebouw met meer expositieruimte. Door de bouw van een gebouw op het Goumansplein kwam de mogelijkheid om hierin een ruimte te krijgen voor een nieuw museum.