Woningmarkt loopt vast

VENRAY | Er moet in Venray dringend iets gebeuren aan het grote tekort aan woningen voor kwetsbare inwoners. Omdat er de laatste jaren nauwelijks goedkope woningen zijn gebouwd, zoekt de gemeente naar een tijdelijke oplossing. Leegstaande gebouwen of andere tijdelijke woonvormen worden benut als tussenstap.

Door Henk Willemssen

Venray heeft te maken met bijzondere omstandigheden. Door de transitie in de zorg stromen steeds meer oudere en kwetsbare bewoners uit naar de reguliere woningmarkt. Daarnaast is er een groeiende stroom vluchtelingen. Voor deze doelgroepen is er onvoldoende woonruimte. De druk op sociale woningbouw is in Venray enorm hoog. Het uitbreiden van het aantal goedkope woningen heeft dan ook de allerhoogste prioriteit voor de gemeente.

Het probleem is ook dat veel woningen niet geschikt zijn voor ouderen in combinatie met zorg, terwijl de tendens is dat hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig blijven wonen. De gemeente vindt het een verantwoordelijkheid van de eigenaar of verhuurder dat de huizen worden aangepast zodat ouderen er zelfstandig oud kunnen worden.

Doordat het aantal kwetsbare woningzoekenden snel toeneemt, terwijl er onvoldoende woningen zijn, is een tijdelijke opvang noodzakelijk. Door het verbouwen van bijvoorbeeld leegstaande panden kan de woningzoekende snel tijdelijk onderdak vinden. Van hieruit kan de stap naar de reguliere woningmarkt worden gezet.

Wonen Limburg kan de druk op de goedkope huurwoningen verminderen door de huur te verlagen in het middensegment. De woningcorporatie is dit jaar al gestart met een proef door woningen in het middeldure segment toe te wijzen onder de huurgrens van 635 euro. Tevens wordt gekeken naar nieuwe verhuur- en bouwconcepten. Al zijn het kleinschalige projecten, het gaat erom de druk op de sociale huurklasse te verminderen.

De toekomstige nieuwbouw in Venray is niet flexibel en al in plannen is vastgelegd. Terwijl veel plannen niet meer passen in de snel veranderende woningmarkt. De bestaande plancapaciteit moet dan ook omlaag om juist ruimte te scheppen voor woningen waar wel veel vraag naar is.

Al deze knelpunten komen samen in de woonvisie die momenteel wordt opgesteld. Het onderwerp leeft en veel partijen zijn erbij betrokken. Omdat er nog veel vragen zijn, komt er een extra informatieavond op dinsdag 7 maart in het gemeentehuis.