Ruimer verlies voor Grote Kerk

VENRAY | De Grote Kerk heeft vorig jaar het verlies zien oplopen naar 41.500 euro. De kerk heeft al jaren te kampen met dalende inkomsten, terwijl vooral de onderhoudskosten hoog blijven.

Toch namen de opbrengsten uit de kerkbijdragen van parochianen toe van 74.000 naar 80.000 euro. Maar de inkomsten uit kerkcollecten en uitvaarten daalden van 62.500 naar 52.000 euro. Daarnaast is de rente zo laag dat de kerk nauwelijks rendement krijgt van de spaarrekening en deposito's. Mede daardoor heeft het kerkbestuur vorig jaar besloten een woning (Eindstraat 4B) te kopen in het nieuwbouwplan op het Mgr. Goumansplein. Door de verhuur kan de kerk inkomsten genereren.

Aan de uitgavenkant zijn er hoge onderhoudskosten geweest aan gebouwen. Zo is er veel geïnvesteerd in de verhuurde kapelanie in de Dr. Poelsstraat. Voor de Grote Kerk ligt een groot onderhoudsplan klaar. Dat kan pas worden uitgevoerd als de subsidies van provincie, gemeente en bisdom rond zijn.

Bij de Paterskerk viel het exploitatietekort van 1.700 euro veel lager uit. De Paterskerk zag de kerkbijdragen licht dalen: van 36.500 naar 35.500 euro. Ook de inkomsten uit de missen nemen af. Steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van een uitvaart. Beide kerken draaien grotendeels op vrijwilligers. Zo kan de Paterskerk het tuinonderhoud en kluswerk vrijwel gratis laten uitvoeren.


Lourdesgrot naar tuin gemeentehuis

OOSTRUM | De kleine Lourdesgrot in de tuin van voormalig klooster Paschalis in Oostrum gaat verhuizen naar Venray.

De bedoeling is de Lourdesgrot de verplaatsen naar de tuin van het gemeentehuis, vlak bij de Odaput. Dat is het voorstel van de stichting Kruisen en Kapellen. Omdat er in het verleden op deze plek in de tuin van klooster Jerusalem al een Lourdesgrot stond. Het was zelfs de oudste van Nederland. Ruim veertig jaar geleden is deze Lourdesgrot verdwenen toen het klooster werd verbouwd tot gemeentehuis. De Lourdesgrot kan in Oostrum niet blijven staan in de parkachtige tuin van Paschalis aan de Wanssumseweg. Het voormalig kloostercomplex staat te koop. Na de verplaatsing wordt de tuin bij het gemeentehuis opengesteld voor publiek. Zo kan de Lourdesgrot ook een cultuurhistorische bijdrage leveren aan het centrum van Venray. Bij de provincie Limburg is een aanvraag ingediend voor de stimuleringsregeling voor behoud van kleinschalig erfgoed. Bij een toewijzing wordt maximaal 25 procent van de kosten vergoed. Ook voor het verplaatsen van de triomfboog op Servaashof is een bijdrage aangevraagd.


Excursie Polenhotel

LEUNEN | Omwonenden van de oude melkfabriek in Leunen zijn door Hoex-Maessen uitgenodigd voor een excursie naar het Polenhotel in Boskoop op zaterdag 4 maart. In het complex in de gemeente Alphen aan den Rijn wonen 350 arbeidsmigranten. OTTO Work Force uit Venray is mede-initiatiefnemer van het Polenhotel in Boskoop, dat in 2015 werd geopend. In Leunen komt een vergelijkbare accommodatie.