Kans verkeken alternatieve dijken

WANSSUM | Acht inwoners uit Wanssum zijn te laat met hun wens voor transparante dijken. Door de komst van groene dijken verliezen bewoners van de Meerloseweg vanuit hun huiskamer straks het zicht op het beekdal.

De acht bewoners hebben bij de gemeente een verzoek ingediend voor een onderzoek naar een alternatief voor het dijkenplan aan de zuidoostkant van Wanssum. Deze wens is door de gemeente afgewezen omdat de plannen al kant en klaar zijn. Bovendien zou nieuw onderzoek voor vertraging zorgen, waardoor de oplevering van het project, eind 2020, in gevaar komt. Bovendien geven de gekozen groene dijken een veel betere hoogwaterbescherming dan transparante dijken of demontabele waterkeringen. Deze keringen moeten bij hoogwater door mensen uit het gebied zelf in elkaar worden gezet.

Het project Ooijen-Wanssum zit nu bijna in de uitvoeringsfase. In de afgelopen jaren is veel tijd gestoken in de voorbereiding. Omwonenden konden meepraten en ideeën inbrengen.

In 2013 hebben enkele bewoners al gepleit voor alternatieve dijken, bijvoorbeeld van transparant glas of kunststof. Toch is in het gebiedsplan gekozen voor groene en robuuste dijken. De bewoners hebben hiertegen formeel geen bezwaar gemaakt. Het bestemmingsplan heeft de procedure doorlopen en wacht nu nog op de uitspraak over de beroepszaken bij de Raad van
State.