'Meer controle raad bij subsidies'

VENRAY | De gemeenteraad moet een actievere rol krijgen bij het controleren van subsidies aan grote professionele instellingen. Dat concludeert de rekenkamercommissie in het onderzoek naar de subsidieverstrekking aan de schouwburg.

De schouwburg is met negen ton per jaar een van de grootste subsidieontvangers in Venray. De rekenkamercommissie vindt dat de controle beter kan. Er moeten ook duidelijkere doelen en verwachtingen worden opgesteld. In de accountantsverklaring moet meer aandacht zijn voor de doelmatige besteding van de subsidie. Het is nu vaak niet duidelijk of het geld daadwerkelijk is besteed aan de beoogde doelen van de gemeente. Er is ook nauwelijks een evaluatie.

De aansturing van de schouwburg is vastgelegd in een meerjarig convenant. Het laatste convenant is alweer in 2012 verlopen. De vraag is of een convenant wel de meest geschikte vorm is om afspraken in vast te leggen.

Daarnaast moest de gemeenteraad, als controleur, nog te veel zelf naar informatie op zoek gaan.

De controlerende taak kan veel eenvoudiger worden als deze informatie overzichtelijk aan de raadsleden wordt gepresenteerd.