Drie windmolens in Breehei?

LEUNEN/CASTENRAY | Een werkgroep uit Castenray en Oirlo onderzoekt de plaatsing van drie grote windmolens in het buurtschap Breehei, op de grens tussen Leunen en Castenray.

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is mede-initiatiefnemer en is eigenaar van het terrein waarop ook het pompstation staat. Het initiatief zit nog in de verkennende fase, meldt de werkgroep in dorpsblad De Schans.

Er vinden vooronderzoeken plaats of het wettelijk mogelijk is hier windturbines te plaatsen. Het is nog onzeker of het plan haalbaar is. De werkgroep beseft dat de steun van omwonenden cruciaal is. Zodra er meer bekend is over de locatie, de hoogte van de windmolens en het tijdspad, worden buurtbewoners bij het plan betrokken. Tevens komen er informatieavonden voor de omliggende dorpen.

De gemeenteraad heeft zich eind vorig jaar opnieuw uitgesproken tegen de komst van windmolens. Onlangs in het dorpsradenoverleg leverde de plaatsing van windturbines veel discussie op. Het ligt overal heel gevoelig. Vooral vanwege overlast zoals geluid, horizonvervuiling en slagschaduw. Enkele dorpsraden pleitten er daarom voor om naar alternatieve vormen van energieopwekking te kijken, zoals zonne-energie.