Afbeelding
Foto:

Jongeren aan de slag met fossielen

Geijsteren | Jongeren-IVN Geijsteren-Venray organiseert voor jongeren van 11 tot 16 jaar op zaterdag 4 maart een leuke middag over fossielen. Deze actieve middag start om 14:00 uur in De Alde Schรดl, Dorpsstraat 15 in Geijsteren (tegenover de kerk) en duurt tot 16.30 uur. Aanmelden bij info@IVN-geysteren-venray.nl. Deelname is gratis.

Het leven op aarde is oud. Oeroud. Geologen hebben hiervoor bewijs gevonden in de vorm van fossielen. Ze hebben restanten gevonden van planten en dieren die ooit geleefd hebben, denk aan botten, tanden, schelpen, bladafdrukken, maar ook pootafdrukken, graafsporen of zelfs uitwerpselen. Fossielen zijn overal om ons heen, maar je moet wel weten waar je op moet letten.

Sjeng Smits, amateurgeoloog en fossielenverzamelaar, gaat als het even kan op pad in regionale zand- en grindgroeves om fossielen, mineralen en gesteenten te zoeken. Op deze middag neemt hij een aantal vondsten mee. Natuurlijk vertelt hij over het ontstaan van het leven op aarde, maar hij laat ook de jongeren zelf het een en ander ontdekken.

Met de microscoop gaan de deelnemers fossielen zoeken in zand van Enci-groeve. Ook kunnen ze haaientanden, ammonieten en andere fossielen bewonderen. Deelnemers die zelf fossielen bezitten, mogen ze die meenemen. Deze fossielenmiddag staat ook open voor jongeren die (nog) geen lid zijn van Jongeren-IVN Geijsteren-Venray en is eenmalig gratis. Het jongeren-IVN is echt iets voor jongens en meiden van 11 tot 16 jaar die graag met of in de natuur bezig zijn. Regelmatig komen we samen en struinen we door een bijzonder natuurgebied of we doen leuke dingen.

Jongens en meiden die lid willen worden van het jongeren-IVN (slechts10 euro per jaar), kunnen zich aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl.


ZijActief

Oostrum | ZijActief Oostrum houdt op dinsdag 7 maart vanaf 20.00 uur in D'n Oesterham in Oostrum de lezing Artrose en Fibromyalgie. Artrose, fibromyalgie en reuma, wat is dat en wat kan ik er aan doen? Is het erfelijk? Over dit en nog veel meer komt Miranda Evers, reumaverpleegkundige van de St. Maartenskliniek in Nijmegen, vertellen. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.