Zonnepanelenpark op De Blakt?

VENRAY | Het plan voor een grondgebonden zonnepark op bedrijventerrein De Blakt in Venray zit in de eindfase. Als er een akkoord wordt bereikt met een investeerder en exploitanten van de locatie, dan kan de aanleg van het Solar Field langs de A73 van start gaan. Het plan kan rekenen op draagvlak in de omgeving.

In september 2016 dienden inVENtief en PP2 een motie in om het initiatief voor opwekking van zonne-energie op De Blakt te ondersteunen. De motie werd raadsbreed aangenomen.

Carla Brugman (PP2) wil dat de gemeente alles in het werk stelt om het initiatief te laten slagen. Het beoogde terrein langs de A73 heeft nu nog een agrarische bestemming. Die moet veranderd worden om het zonne-energie veld te kunnen realiseren. De procedure kan worden gestart zodra de initiatiefnemers een principeverzoek met een uitgewerkt plan bij de gemeente hebben ingediend.

Op de locatie is ruimte voor een kleine 9000 Solarus PVT zonnepanelen. Zij worden op twee meter hoogte van de grond geplaatst. Deze innovatieve panelen kunnen zowel energie als warm water leveren. De jaarlijkse opgewekte energie is 2 miljoen Wattpiek aan elektriciteit en 11 miljoen Wattpiek aan stoom en warm water. De installatie heeft een levensduur van 25 jaar en kan naast de bedrijven op De Blakt ook andere panden in de gemeente Venray van energie voorzien. De CO2-reductie is ongeveer 3000 ton per jaar. Het Solar Field past in de Regionale Energievisie Noord Limburg om te komen tot een klimaat-neutrale regio. Ook in de energiestrategie Beesel-Venlo-Venray wordt ingezet op het stimuleren van duurzame energie.