Gerrit en Willy Basten-Thijssen zijn  50 jaar getrouwd.
Gerrit en Willy Basten-Thijssen zijn 50 jaar getrouwd.

Gouden paar Basten

Venray | In 1962 was de toen 19-jarig Gerrit Basten uit Oostrum als soldaat gelegerd in Volkel.

Geregeld ging hij op en neer met zijn Floret, met als gevolg dat de tank zo leeg was. Tanken deed Gerrit dan bij de benzinepomp van de familie Thijssen in Odiliapeel. Daar zag hij de 17-jarige dochter Willy die de tank vlot vulde. Gerrit zag Willy wel zitten en dus werd het tanken langzaam steeds meer. Een praatje en een knipoog; het eerste contact was gelegd.

Samen spraken ze vervolgens af op de kermis in Uden. Daar gingen ze in de rups en dan weet je het wel: het eerste kusje als het doek dicht zit! De liefde kwam van twee kanten. Vaak gingen Gerrit en Willy wandelen.
Willy vond dat wandelen wel leuk, maar wilde na verloop van tijd ook wel eens een kusje. Gerrit durfde in eerste instantie niet zo goed, bang als hij was om te hard van stapel te
lopen.

Na een aantal weken werd ook een bezoek aan de ouders van Willy gebracht. Gelukkig was er meteen een klik. Omdat Gerrit in zijn vrije tijd veel bij de boer werkte, kwam het geregeld voor dat hij op de bank in slaap sukkelde.

Na de diensttijd ging Gerrit werken bij het spoor. Om te voorkomen dat hij steeds werd overgeplaatst, besloten ze te trouwen. Zonder dat iemand het wist, gaven ze elkaar op 27 februari 1967 het ja-woord in het gemeentehuis te Uden. In die tijd was de regel: getrouwd voor de wet, maar niet voor het bed. Er veranderde dus niet
zoveel.

Samen kochten ze daarna als kersvers bruidspaar een stuk grond op de Ooster Thienweg in Oostrum. Daarop bouwden zij hun eerste huis. Ook in die tijd was Gerrit al zeer geïnteresseerd in auto's en in handelen. Hij werkte ook geregeld als rij-instructeur bij rijschool Hegger uit Merselo.

Toen Hegger besloot te stoppen met de rijschool, namen Gerrit en Willy die in 1967 over. Ze gingen verder als rijschool Basten. Veel mensen uit Venray en de kerkdorpen hebben hun rijbewijs bij die rijschool behaald. In eerste instantie deed Gerrit het werk alleen, later ging ook Willy rijlessen verzorgen.

In 1969 werd Marco geboren. Omdat Gerrit en Willy het erg druk met de zeer goed lopende rijschool hadden, pasten opa en oma Basten en zus José vaak op. In 1973 werd vervolgens dochtertje Irma geboren. Omdat er steeds meer werk was, werd er extra personeel ingezet. Zeker op de drukke momenten.

Omdat het huis in Oostrum te klein werd; de handel floreerde, er waren te weinig parkeerplaatsen en geen leslokaal, verhuisden Gerrit en Willy in 1977 naar het pand aan de Langstraat. Eind 1983 werd zoon Marco ernstig ziek. Na een kortstondig ziekbed overleed hij in 1984. Dat was een heel moeilijke periode. Ook zakelijk gezien ging het toen
minder.

In 1986 begonnen Gerrit en Willy een schoenenwinkel. Willy stopte met rijles geven. Irma is later ook in de zaak gaan werken. Tot twee keer toe werden Gerrit en Willy geconfronteerd met brand. De grootste brand was in 1993. Het hele huis stond in de hens. De vlammen sloegen hoog uit het dak.

In 2003 besloot Gerrit te stoppen met de rijschool. En in 2005 sloot ook de schoenenwinkel. Sinds die tijd genieten Gerrit en Willy van hun twee kleinkinderen. Omdat handelen in Gerrits bloed zit, kan hij dat niet laten. Dus daar gaat nog wat tijd in zitten. Willy is mantelzorgster voor een goede vriendin. 50 jaar getrouwd zijn, lukt alleen als je elkaar op de juiste tijden kunt loslaten, maar ook op de juiste tijden weet vast te houden. Dit hebben Gerrit en Willy meer dan 50 jaar gedaan; in fijne tijden samen genieten en in moeilijke tijden elkaar steunen en vasthouden.