Op de foto Antoinetta, Josef en hun zoon Gerrit Baken.
Op de foto Antoinetta, Josef en hun zoon Gerrit Baken. Oude foto

Zadelmakerij

Venray | Deze foto is genomen in de Schoolstraat rond 1930. Het betreft het gezin Baken-Bergmans.

Jozef Petrus (Josef) Baken werd geboren op 2 april 1860 als vijfde kind van Joannes Baken en Hendrina Petronella Slits. Hij trouwde op 17 januari 1890 in Venray met de in Geijsteren wonende Antoinetta Martha Bergmans. Zij werd geboren op 25 april 1861 in Wanssum als dochter van Willem Bergmans en Petronella Hagens. Ze gingen aan de Grotestraat in Venray wonen en Josef had, net als zijn vader, een zadelmakerij. Tevens verkocht hij behangpapier vanaf 7 cent per rol. Ze kregen tien kinderen, van wie de jongste slechts vijf maanden heeft geleefd.
Rond 1917 verhuisde het gezin naar de Schoolstraat 9. Hun woning aan de Grotestraat deed daarna lange tijd dienst als bergplaats voor het oude raadhuis. Daar werden in 1918 regeringsaardappelen verkocht. Het zuidelijke deel van het raadhuis werd in 1924-1925 vergroot, waardoor de oude woning van Baken verdween.
In het bedrijf aan de Schoolstraat verkochten ze tevens springveren- en spiraalmatrassen. Ook kon men er terecht voor een ruime sortering wenskaarten en rookartikelen. Op 5 februari 1936 overleed Josef in Venray en zijn echtgenote overleed op 25 maart 1943 in Blitterswijck. Tijdens het bombardement van oktober 1944 werd het pand zodanig beschadigd, dat het moest worden afgebroken. De gebroeders Toon en Dick van den Munckhof bouwden op die plek hun woonhuizen, gelegen aan de achterkant van hun drukkerij in de Grotestraat. Ook deze woningen zijn enkele jaren geleden afgebroken en inmiddels is hier van de Ven Schoenmode gevestigd.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray