Illegale kaalslag bomen langs A73

VENRAY | inVENtief en PP2 stelden dinsdag in de raadsvergadering verontruste vragen over de enorme kaalslag die heeft gewoed nabij de grote reclamemast aan de A73 aan de zuidkant van Venray.

Door Henk Willemssen

De reclamemast, bij bedrijventerrein De Blakt, kon nog steeds niet gebruikt worden omdat dertien hoge bomen (zeven eiken en zes berken) het zicht ontnemen vanaf de autoweg. De initiatiefnemer van de mast vroeg en kreeg toestemming van de gemeente en Rijkswaterstaat om deze bomen te kappen met daarbij een herplantplicht.

Carla Brugman (PP2) meldde dat over een lengte van maar liefst 260 meter alle bomen en struiken zijn verdwenen. "Zelfs achter de zuil zijn nog bomen gekapt. Het gaat in totaal om 160 weggevaagde bomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vroeg ze zich af. Bij de provincie is ook geen melding gedaan, terwijl dit verplicht is bij de kap van een houtopstand van minimaal 1000 vierkante meter.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat Maessen Bedrijven de opdrachtgever was voor de illegale bomenkap. Het zou slechts om elf aangewezen bomen gaan. "Maar tegen alle afspraken in zijn er veel meer bomen verdwenen", moest Busser erkennen. De kaalslag vond plaats op een strook grond van circa 6.000 vierkante meter. "Herstel lijkt vrijwel onmogelijk", vermoedde Busser, die het er niet bij laat zitten. "We zijn een handhavingstraject gestart. Tevens bekijken we hoe we dit nog kunnen compenseren."


D66: vragen over verhuizing VidaXL

VENRAY | Webwarenhuis VidaXL vertrekt uit Venray. Het snelgroeiende bedrijf gaat een groot distributiecentrum bouwen op bedrijventerrein Trade Port Noord in Venlo.

Daan Janssen (D66) stelde dinsdag vragen in de gemeenteraad. Hij wilde weten wat het college gedaan heeft om VidaXL te behouden. "We betreuren het, maar we kunnen dit bedrijf niet behouden", zei wethouder Jan Loonen (CDA). "VidaXL wil een perceel van 10 tot 12 hectare, terwijl de grootste vrije kavel in Venray 6 hectare is. Voor grootschalige logistieke ontwikkeling is Venlo meer geschikt. Daar moeten we ook niet mee concurreren. Venray moet zich richten op bedrijven die een doorgroeilocatie zoeken tot een bepaald schaalniveau."