Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Wereldpaviljoen bezoekt Nicaragua

San Pedro de Lòvago | Een uit zes personen bestaande delegatie van het Wereldpaviljoen Steyl is afgelopen week te gast geweest in San Pedro de Lòvago , Nicaragua.

De sfeer die het Wereldpaviljoen in Steyl ademt in het nagebootste stadje San Pedro komt overeen met de beelden van het stadje San Pedro de Lovago in Nicaragua. "Het is allemaal heel herkenbaar", zegt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen. En de hartelijkheid van de bevolking komt overeen met de vriendelijkheid en gastvrijheid van de vrijwilligers in het Wereldpaviljoen in Steyl." Het Wereldpaviljoen in Steyl is een initiatief van SOS Meerlo/Wanssum, gesteund door onder andere het Mondiaal Platform Venray. Vrijwilligers uit Venray en Geijsteren zijn actief voor het paviljoen in Steyl. Venraynaar Jan van Stelten is tevens de piloot van de Fokker die onderdeel is van het Wereldpaviljoen.

De delegatie van het Wereldpaviljoen is in San Pedro de Lòvago om nader kennis te maken met de stad en haar inwoners. In Steyl is San Pedro nagebouwd naar aanleiding van de vriendschapsband die de gemeente Gennep en de lokale organisatie GESP al bijna een kwart eeuw hebben met dit stadje. Het ligt in het bergachtige landschap midden in dit Midden-Amerikaanse land. Het ziet er vriendelijk uit. Kleurrijke huizen, een park met speelattributen voor de jeugd, een Spaans ogende kerk en een goede infrastructuur.

De burgemeester van San Pedro, Elian Conzales, bezocht vorig jaar het Wereldpaviljoen in Steyl. Nicaragua is een van de armste landen in Midden-Amerika. Dankzij de grote veebedrijven hebben veel mensen in San Pedro een baan bij een van de veeboeren. De mensen die in de stenen huisjes wonen in het dorp behoren tot de middenklasse. Buiten het centrum wonen veel gezinnen in onderkomens die gemaakt zijn van palen, hout, golfplaten en plastic. Vaak grote gezinnen. Dankzij de acties van GESP Gennep gaan alle kinderen van San Pedro naar de nieuwe school, net buiten het dorp. "Onderwijs is erg belangrijk. Het is de basis van een beter bestaan en kansen op een baan", aldus burgemeester Elian Conzales van San Pedro de Lovago. De Wereldpaviljoen-delegatie was te gast in het riant grote herenhuis van de vader van de burgemeester Elian Conzales, samen met nog vijftig gasten. Voor meer informatie kijk op de website www.wereldpaviljoen.com.

Foto: De Wereldpaviljoen-delegatie samen met de burgemeester van San Pedro, Elian Conzales.