BurgerTop Venray zet vervolgstap

Venray | De eerste vervolgstappen zijn gezet in het realiseren van de ideeën van BurgerTop Venray. Een groep van ruim twintig personen ging zaterdag aan slag. Door de groep is de keuze gemaakt om de eerder vastgestelde top 7 aan te passen naar 5 ideeën, omdat enkele ideeën sterk op elkaar leken.

Concreet betekent dit dat er nu gewerkt wordt aan:

1. Schuuf-mar-an: Het organiseren van ontmoetingen op wisselende locaties in dorpen en wijken. Alles mag/alles kan: vanuit onverwachte ontmoetingen ontstaan nieuwe verbindingen/ideeën, enzovoort.

2. Beej-en-körf: Het realiseren van een laagdrempelige, sociale ontmoetingsplaats/huiskamer in het centrum van Venray voor alle bewoners/doelgroepen van de gemeente. Iedereen moet zich daar welkom kunnen voelen, ook bewoners met een smalle beurs. Voortgekomen uit twee ideeën van de BurgerTop: Bijeenkorf en Gelukskaffee(st).

3. De sociale makelaar(s): Het creëren van een groep verbinders/netwerkers die het Venrayse netwerk kennen en mensen met allerlei soorten vragen/ideeën/initiatieven een stap verder brengen.

4. Meet & Match: Het creëren van een werkvorm (Pitch uw moment) waar inwoners met allerlei soorten vragen/ideeën/initiatieven mensen ontmoeten die hen een stap verder brengen/hun idee of initiatief verrijken/enzovoort.

5. Veiligheid begint bij jezelf: Het organiseren van een (jaarlijkse) fotowedstrijd met als doel onveilige Venrayse plekken via een fotowedstrijd te prioriteren en de top 3 met behulp van de 'melder' en anderen veiliger te maken.

Dat de middag geslaagd is, blijkt uit het feit dat bijna alle deelnemers zich hebben verbonden aan één van de vijf initiatieven, en dat zij de komende weken zelf een vervolgbijeenkomst per idee organiseren.

Niet alle deelnemers van de BurgerTop die zich hadden opgegeven voor het vervolg konden aanwezig zijn. Zij hebben aangegeven op een volgend moment weer mee te doen en worden daarvoor uitgenodigd. Mensen die nog niet hebben deelgenomen kunnen ook aanhaken.

Dit kan door op korte termijn een e-mail te sturen naar info@burgertopvenray.nl en aan te geven aan welk idee je wilt bijdragen. De tweede centrale vervolgbijeenkomst vindt plaats over zes weken. De exacte details worden op korte termijn bekendgemaakt.


Betere controle zorgverzekering

VENRAY | De gemeente Venray gaat voortaan vooraf controleren of mensen met een laag inkomen in aanmerking komen voor de collectieve ziektekostenverzekering.

Uit controles blijkt dat veel deelnemers vanwege een te hoog vermogen of een te hoog inkomen geen recht hebben op deze voordelige verzekering uit het gemeentepakket. Om misbruik te voorkomen toetst de gemeente vanaf 2018 vooraf of iemand in aanmerking komt.

De tegemoetkoming is begin 2015 ingevoerd voor minima met chronische beperkingen. De gemeente draagt met een maandelijkse premie van 20 euro bij voor het meest uitgebreide pakket van zowel VGZ als CZ. "Uit steekproeven blijkt dat veel mensen onterecht deze uitkering aanvragen. Het gaat om 15 tot 20 procent van de gevallen. Dat is een behoorlijk aantal", zegt wethouder Lucien Peeters (CDA).

In plaats van een steekproef wordt vanaf volgend jaar iedereen vooraf gecontroleerd. "We dachten het te kunnen doen met minder bureaucratie. Dat is helaas niet gelukt. We zijn er daarom van terug moeten komen", aldus Peeters.

Voor mensen die een bijstandsuitkering of minimaregeling ontvangen, kan de gemeente het recht op deelname direct vaststellen. De overige deelnemers ontvangen in februari of maart 2017 een brief met het verzoek om informatie aan te leveren. Daarna wordt beoordeeld of er recht is op de collectieve verzekering. Als blijkt dat iemand geen recht heeft op het gemeentepakket, dan wordt de maandelijkse bijdrage over het jaar 2017 teruggevorderd en de deelname stopgezet.

Voor deelnemers die wel recht hebben op de premie verandert er niets.


Toon Loonen vervangt Gilissen

VENRAY | CDA-fractieleider Toon Loonen was dinsdagavond voorzitter van de raadsvergadering.

Hij verving de zieke burgemeester Hans Gilissen. De vergadering kende een korte agenda en was om 21.30 uur al afgelopen.

De verwachting is dat Gilissen zaterdag gewoon weer van de partij is bij de prinseninstallatie in de schouwburg.