Maureen Drabbels (links) en Janne Gellings in duel met twee speelsters van Altior.
Maureen Drabbels (links) en Janne Gellings in duel met twee speelsters van Altior. Foto: Henk Lammen

Degradatie Oranje Wit

Oranje Wit-Altior 8-16 (7-9). Doelpunten Oranje Wit: Dionne Drabbels (4x), Carlijn Bonants, Janne Gellings, Mandy Litjens en Maureen Drabbels.

Venray | Door een 8-16 thuisnederlaag tegen Altior degraderen de korfbalsters van Oranje Wit uit de hoofdklasse. Aniek Drabbels van Oranje Wit, die door een rugblessure vanaf de kant moest toekijken, was afgelopen zondag na afloop realistisch. "Als je het hele zaalseizoen bekijkt, is het terecht dat we zijn gedegradeerd. We waren helaas niet goed genoeg", zei ze in sporthal De Wetteling.

Door Henk Lammen

In de Venrayse sporthal gaven beide ploegen elkaar op de voorlaatste speeldag niks toe. De boodschap vooraf was voor beide ploegen duidelijk: winnen. Oranje Wit vocht voor de laatste strohalm tegen degradatie en de gasten, met Prinses Irene en De Peelkorf verwikkeld in de strijd om het kampioenschap, moesten beide punten pakken om hun titelaspiraties intact te houden. Altior leek die boodschap het beste begrepen te hebben. De ploeg speelde vooral in de eerste helft op het randje en blij vlagen over de grens van het toelaatbare. De thuisploeg had grote moeite met het fysieke spel van Altior, maar bleef voor de rust toch in het spoor. Na een 0-2 voorsprong voor de gasten, kwam de thuisploeg via treffers van Maureen Drabbels uit een strafworp en Carlijn Bonants van afstand weer langszij. Dit scenario herhaalde zich voor de pauze enkele malen. Na de 2-3 en 3-3 van Dionne Drabbels (strafworp) nam Altior voor het eerst een afstand van drie treffers: 3-6. Via Dionne Drabbels met een afstandsschot konden de Leunse korfbalsters het gat weer verkleinen. In de slotfase kwam Oranje Wit zelfs op gelijke hoogte. Janne Gellings uit een kleine kans en Mandy Litjens van afstand brachten hun ploeg langszij: 7-7. Het slotakkoord voor de pauze was echter voor de gasten. Met twee treffers op rij ging titelkandidaat Altior met een kleine voorsprong rusten: 7-9.

Na de pauze kwam Oranje Wit door een benutte strafworp van Dionne Drabbels, haar vierde treffer van de dag, zelfs terug tot 8-9. In het restant van de wedstrijd kon de thuisploeg echter niet meer scoren. Altior profiteerde dankbaar en pakte met zeven treffers op rij een royale zege. Net als een week eerder in de derby tegen De Peelkorf wist Oranje Wit een goede eerste helft geen vervolg te geven. Na afloop van de nederlaag was er berusting. Aniek Drabbels, die zich op de spelersbank had zitten te verbijten, had na afloop geen goed woord over voor het fysieke spel van Altior. Gaf ook volmondig toe dat Oranje Wit moeite had met de 'beuken' die de speelsters uit Heeswijk-Dinther meer dan eens in de duels uitdeelden. "Nee, dit is niet ons spelletje", zei ze geƫrgerd in de kantine van sporthal De Wetteling. Aan het feit dat winnen het enige doel was van de gasten had ze geen boodschap. "Zo kunnen, maar zo willen wij niet spelen. Dat is geen korfbal meer." Door de nederlaag is Oranje Wit met zes punten uit dertien duels als zevende geƫindigd in de hoofdklasse D. Naast de Leunse ploeg degradeert ook de nummer laatst, Avanti, naar de overgangsklasse.

Oranje Wit besluit het zaalseizoen op zondag 5 maart met een uitwedstrijd tegen Rooi. Het duel begint om 14.20 uur.