'Nul werklozen zorgvacatures'

VENRAY | Er zijn in Venray momenteel geen werklozen die de vacatures voor gediplomeerde verpleegkundigen kunnen invullen. Dat meldde wethouder Lucien Peeters (CDA) dinsdag in de raadsvergadering. Het CDA stelde vragen over de werving van vijftig Poolse verpleegkundigen door Zorggroep Limburg.

Door Henk Willemssen

"We hebben nul kandidaten die aansluiten op de gevraagde profielen. Jammer dat er zo'n tekort is aan verpleegkundigen", zei Peeters. "Daarom moet de Zorggroep zich wel richten op buitenlandse werknemers." Volgens de wethouder zijn er wel Nederlandse werkzoekenden die in aanmerking kunnen komen voor deze vacatures op vooral mbo-niveau. "Alleen met behulp van scholing en extra begeleiding kan er een aansluiting gemaakt worden."

Het probleem van schaarste aan gediplomeerde zorgmedewerkers is niet nieuw. In Limburg is een speciale projectcoördinator aangesteld en ook het werkgeversservicepunt kent een gerichte aanpak. "Hopelijk is daarvoor de werving van buitenlandse medewerkers in de toekomst overbodig", zei Peeters.

In de gemeente Venray werken veel arbeidsmigranten. "Maar het maakt wel een verschil of iemand op het land werkt of dat ie bij iemand aan bed staat", zei Anne Thielen (CDA).

De Zorggroep is bereid de opleiding en een taalcursus te betalen voor de Poolse werknemers. Op voorwaarde dat ze vijf jaar in Nederland blijven werken. Er zijn folders in de Poolse taal uitgegeven met een oproep. Thielen wijst erop dat het werkloosheidscijfer in Venray blijft schommelen rond 6,4 procent. "We vragen ons af of het actief werven van verpleegkundigen uit Polen wel wenselijk is", aldus Anne Thielen.

Bernie van Lierop (Samenwerking) uitte zijn zorgen over de taalbarrière. Richard de la Roy (PP2) wees op de mogelijke verdringing door buitenlandse werknemers zoals dat al in enkele andere sectoren het geval is.