Jorianne en haar zoontje Ties.
Jorianne en haar zoontje Ties. Foto: Henk Lammen

Uniek: Draag&Dans

Venray | Dansen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom start Janssen Dansen & Sporten in Venray half maart met de cursus Draag&Dans. "En ook deze bijzondere vorm van dansen is plezier voor twee", zegt Jorianne Janssen die de cursus gaat verzorgen.

Door Henk Lammen

Het bij je dragen van je baby en jonge peuter in een draagdoek is al enige jaren een hype onder jonge ouders. "Waarom dan ook niet op deze manier dansen met je kindje", zegt Jorianne Janssen van Janssen Dansen & Sporten. Zij volgde in augustus van het vorig jaar een specifieke opleiding in een dansschool in Alphen aan de Rijn.

Voor Jorianne een leuke bijkomstigheid was dat ze toen in verwachting was van zoontje Ties, die in november geboren werd. "Ik kon meteen in de praktijk oefenen", lacht ze. Dansen met een kindje voor je of achter op je rug kwam sinds kort alleen in Engeland en Amerika voor. De nieuwe dansvorm krijgt nu ook in Nederland voet aan de grond. In de cursus Draag&Dans komen diverse dansstijlen aan bod. De muziek en de choreografieën zijn uiteraard afgestemd op het dragen van het kind, maar biedt voldoende uitdaging.

Tijdens het dansen werken de deelnemers aan hun conditie, maar genieten tegelijkertijd van hun kind. Uiteraard staat gezelligheid centraal en kunnen ouders volop ervaringen met elkaar delen. Naast het bewegen wordt er voorlichting en advies gegeven over het ergonomisch dragen van hun kind. "En de ervaring leert dat jonge kinderen het als zeer prettig ervaren. Ties kijkt heerlijk rond als we samen dansen, of ligt lekker te slapen. Je ziet aan alles dat hij geniet. Het versterkt ook de band tussen moeder en kind. Het is echt plezier voor twee", zegt ze trots.

Draag&Dans duurt drie kwartier. Een intensieve, maar vooral gezellige les voor de deelnemers. Tijdens de lessen worden de kinderen tot anderhalf jaar in een draagdoek of –zak voor op de buik gedragen. De oudere kinderen, tot 2,5 jaar, worden op de rug gedragen. Op dinsdag 14 en donderdag 16 maart zijn de eerste lessen in de Venrayse dansschool en kan iedereen kennismaken met deze nieuwe dansvorm. De twee groepen op dinsdag en donderdag starten beide om 10.00 uur. Voor de acht lessen kunnen zich maximaal vijftien deelnemers per groep inschrijven. "Iedereen die al een kind draagt of wil gaan dragen is van harte welkom. Heb je geen draagsysteem, maar wil je wel meedoen? Dat is ook geen probleem", zegt Jorianne. "Er zullen tijdens de les extra draagdoeken en dragers aanwezig zijn. Het is in ieder geval aan te bevelen om makkelijk zittende kleding aan te trekken en stevige (sport)schoenen te
dragen."

Draagconsulente Roxanne van Kuijck van Carryfairy is tijdens de eerste danslessen aanwezig om de nodige tips en adviezen te geven. Jorianne: "Zij kan deelnemers die nog niet een draagdoek kunnen knopen op weg helpen." Van Kuijck: "Omdat de veiligheid van de kindjes op één staat, zal ik als draagconsulente in ieder geval de eerste lessen van draag en dans ondersteunen. Actief bezig zijn met de kindjes vraagt om een goede houding en de juiste ondersteuning. Zowel voor de drager als voor het kind. Zo zijn de draagsystemen, waarvan ik gebruik maak ergonomisch en veilig. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met dragen ben je welkom. Ik zal de deelnemers ondersteunen, zodat zij veilig kunnen deelnemen aan de les."

Voor meer informatie over of inschrijving voor de nieuwe cursus kunnen belangstellenden een email sturen naar info@dansenensporten.nl. Bellen kan natuurlijk ook: (0478)510500.