Zevende plaats voor RooyNet

Den Haag | "Een geweldige prestatie die tot stand gekomen is dankzij al onze vrijwilligers." Dat was de eerste reactie van een met recht van trots glimmende coördinator van RooyNet, May Volleberg na de bekendmaking van de winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs.

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app. De prijs, die bestaat uit een jury- en een publieksprijs, is in het leven geroepen om geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen. Bij de juryprijs wordt niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën. Zowel professionele organisaties als enthousiaste vrijwilligers maken zo kans op het winnen van de Geschiedenis Online Prijs.

Dit jaar ging de juryprijs naar Odilia's Dagboek, een website over het dagelijks leven van Odilia Beck, een gewone vrouw in de 17de eeuw. De jury was gecharmeerd door de originele invalshoek van de website. Het publiek waardeerde deze site echter slechts met een 24e plaats. Bij de publieksprijs, waarnaar 163 aanmeldingen uit het hele land meedongen, ging de eerste plaats naar de website Oud Winterswijk. Tweede werd CBG – Centrum voor familiegeschiedenis en derde werd Wat staat daer – Online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Slechts zes van de 163 websites en apps wisten van het publiek meer stemmen te vergaren dan RooyNet. In totaal werden er bijna 20.000 stemmen uitgebracht. Uit onze regio was er een 25e plaats voor Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer, een 46e plaats voor Peel en Maas Net, een 69e plaats voor Heemkundekring Myerle, Mierlo en een 151e plaats voor Heemkundevereniging Helden. Uit de provincie Limburg eindigden verder De Mijnstreek op plek 34, het Regionaal Historisch Centrum Limburg op plek 124 en Historie Roermond op plek 140. In het licht van deze uitslagen mag de zevende plaats van RooyNet als een geweldige prestatie gezien worden. RooyNet-boegbeeld May Volleberg prees dan ook de tientallen vrijwilligers van het Historisch Platform Venray en van de deelnemende organisaties aan RooyNet. Zonder hen zou de website bij lange na niet zijn wat ze nu is: een moderne en informatieve site over het erfgoed van Venray en haar kerkdorpen. De coördinator van RooyNet was heel dankbaar voor de grote waardering die het publiek in zijn algemeenheid voor RooyNet koestert. Voor de vrijwilligers achter RooyNet, dat dit jaar zijn tweede lustrum viert, zijn al deze positieve uitingen een extra stimulans om door te gaan met het wereldwijd uitdragen van het Venrayse erfgoed. En binnenkort kan dat in een splinternieuw gebouw, het Borggraaf Paviljoen, in het hart van Venray. Medio april vindt de verhuizing plaats van het Erfgoedhuis op het St.-Annaterrein naar het nieuwe Venrayse museum op het Mgr. Goumansplein.


Wet natuur verandert veel

Venray | Sinds 1 januari is de nieuwe wet Natuurbescherming van kracht, kortweg de wet natuur. Deze wet vervangt drie andere wetten, de natuurbeschermingswet, de boswet en de flora- en faunawet. Herman Jakobs heeft zich de afgelopen tijd verdiept in deze wetgeving die voor zijn bedrijf, maar zeker ook voor anderen, van belang is.

"Groenvoorzieners zijn vaak al bekend met een groot deel van deze regels en passen die ook toe. In de bouw bijvoorbeeld gaat het soms goed, maar vaak wordt er nog niet gecontroleerd. Ook de landbouw moet aan deze regels voldoen, bij renovatie en nieuwbouw, maar ook bij de teelt van gewassen. Dat wordt regelmatig vergeten", aldus Herman.

Als voorbeeld neemt hij een dakdekker. "Die wil een dak van een huis vernieuwen en isoleren. Dan moet in de offerte een tarief opgenomen worden voor een flora- en faunacontrole. Als blijkt dat er bijvoorbeeld vleermuizen via een spleet onder het dak de spouw in gaan, moeten na de renovatie de vleermuizen nog steeds deze route kunnen gebruiken. Of er moet een andere plek in de directe omgeving zijn waar ze kunnen gaan wonen."

Herman Jacobs heeft speciaal voor deze wetgeving de opleiding Werkvoorbereider bestendig beheer gevolgd en de opleiding Flora-en Faunacontroleur. Waardoor hij dergelijke trajacten voor derden kan begeleiden. Zo moet hij ook aangeven wanneer de vleermuizen wel of niet gestoord mogen worden. Bij werk langs wegen gaat het vaak om beschermde planten.

In de nieuwe natuurwet zijn nog maar heel weinig planten beschermd. De nieuwe wet is bijna alleen op dieren gericht. Deze moesten ook weer door de flora- en faunacontroleur worden opgespeurd. De werkvoorbereider bestendig beheer maakt vervolgens het werkplan met beschermende maatregelen. Gemeenten en provincies, maar ook andere opdrachtgevers kunnen daarbij aanvullende eisen stellen, zoals bijvoorbeeld planten die in de oude wetgeving nog beschermd waren, alsnog beschermen.

"Het uitgangspunt is de natuur beschermen en het werk zo veel mogelijk door laten gaan. Dit kan als de controles ruim op tijd plaatsvinden. Wanneer de regels worden genegeerd, kan het werk stilgelegd worden. Stilleggen komt dus niet door de regels, maar door de regels niet toe te passen", aldus Herman.

Sinds 1 januari moet iedereen in Nederland zich aan de natuurwet houden. Wilt u meer weten of heeft u ondersteuning nodig, neem dan contact op met Herman Jakobs, info@HermanJakobs.nl.


Uitbreiding Inther

Venray | Het in automatisering van magazijnen gespecialiseerde Inther uit Venray gaat uitbreiden. In een nieuw te bouwen R&D-center worden nieuwe innovaties ontwikkeld en vervolledigd om in te zetten in intralogistieke oplossingen wereldwijd.

Door innovaties zoals Robotpicking, volledig geautomatiseerde verpakkingslijnen en met besturing geïntegreerde transporttechniek spelen de klanten van Inther volgens de directie 'in de Champions League' en wordt de hoogste efficiency behaald. Er wordt een high-tech hal neergezet, met hierin ruimtes voor demo's, prototyping en assemblage. Op vrijdag 24 februari wordt de eerste spade in de grond gezet door gedeputeerde Twan Beurskens en wethouder Jan Loonen.