Gezelligheid voor jong en oud tijdens de Roojse Vastelaoves kroegentocht.
Gezelligheid voor jong en oud tijdens de Roojse Vastelaoves kroegentocht. Foto: Henk Lammen

Kroegentocht voor jong en oud

Venray | Op zondag 26 februari staat de derde editie van Roojse Vastelaoves Kroegentocht op de kalender. "We streven ieder jaar naar een leuk, gezellig feestje voor jong en oud", benadrukt Giel Aldenzee de filosofie van het initiatief dat moet uitgroeien tot een vaste waarde tijdens de carnavalsdagen in Venray.

Door Henk Lammen

De eerste vastelaoveseditie van de Venrayse kroegentocht zag het daglicht in 2015. Daarvoor liepen diverse groepen al tochten maar dat was kleinschalig van opzet. Vanaf 2015 werd het idee omarmd door de kermiskroegentocht en werd het groots aangepakt. Gezien het succes van de twee eerste edities zijn de horeca-eigenaren samen met de organisatoren, de broers Giel en Thijs Aldenzee, hard op weg van het evenement een traditie te maken. "Tijdens de eerste editie mochten we 1561 deelnemers verwelkomen", zegt Thijs niet zonder trots. "Vorig jaar was dit aantal gegroeid naar 1768. Aantallen zijn voor ons echter niet leidend. Het concept moet goed zijn en de mensen moeten genieten van een gezellig feestje in een gemoedelijke sfeer. Dat is ons hoofdmotto."

Negen horecagelegenheden doen dit jaar mee aan de kroegentocht: De Artiest, Hulsman, De Oldtimer, Goesting, De Koets, Het Moment, TOF, De Uitmarkt en De Klokkenluider. Giel: "Nieuw dit jaar is TOF. Ze deden al mee met de kermiskroegentocht, met groot succes, zodat ze nu ook voor het eerst present zijn tijdens de vastelaoveseditie. En eigenlijk ook een beetje nieuw is de totaal gerenoveerde schouwburg. Dat is eveneens een bijzonder toegevoegde waarde voor het evenement. We zijn trots en verheugd dat de horecagelegenheden ons het vertrouwen geven om de vastelaoveskroegentocht voor het derde jaar te mogen organiseren. Alle kroegen zijn zeer te spreken over deze invulling van carnavalszondag."

Het concept is in vergelijking met voorgaande jaren nauwelijks veranderd. In vergelijking met de kermis kroegentocht iets kleinschaliger van opzet, maar daarom niet minder succesvol. De deelnemers krijgen voor negentien euro een kaart, goed voor tien consumpties waarvan een 'frisbonnetje'. De eerste 1800 deelnemers krijgen het bekende kroegentocht speldje, dat zo ook een collector's item begint te worden. Alle deelnemende horecagelegenheden verzorgen zondag een muzikaal programma met diverse live bands en dj's. Vanaf 14.30 uur kunnen de deelnemers zich aanmelden bij startcafé De Artiest. Van 15.00 tot 22.00 uur zijn de bonnen geldig bij de negen cafés. "In de eerste twee jaren is het een beproefd concept geweest dat aanslaat. Dan zien we als organisatie weinig aanleiding om iets te veranderen. We hopen op prima weer, helaas hebben we dat niet in de hand, en dat vooral ook de wat oudere mensen deelnemen. Zeker in de leeftijd van 25 jaar en ouder. Met name voor die doelgroep is de vastelaoves kroegentocht een feest van herkenning", besluit Giel Aldenzee.

Meer informatie over het evenement is te vinden op de website www.kroegentochtvenray.nl. Op de website zijn ook foto's van voorgaande edities te zien.