Jan Loonen heeft meeste bijbanen

VENRAY | Jan Loonen is in Nederland de bestuurder met de meeste bijbanen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. De Venrayse CDA-wethouder heeft liefst 71 nevenfuncties.

Het zijn vrijwel allemaal onbetaalde banen die een raakvlak hebben met zijn functie als wethouder. Zoals het zitting nemen in adviesraden en overleg- en stuurgroepen. Loonen is ook al langer penningmeester van het kerkbestuur en voorzitter van de Wildbeheer Eenheid.

Op de website van de gemeente Venray staan alle nevenfuncties van het college vermeld.

Burgemeester Hans Gilissen (PvdA) heeft negentien bijbanen, in alle soorten en maten. Zo is hij beschermheer van het Venrayse Mannenkoor en bestuurslid van de stichting Dialectwoordenboek in Gennep.

De lijst van CDA-wethouder Lucien Peeters telt veertien functies. Ike Busser (Samenwerking) heeft na Jan Loonen de meeste bijbanen (24). En Martijn van der Putten (D66) heeft de minste (twaalf) nevenfuncties. Hij is in Venray ook de enige bestuurder zonder privébijbanen.


Te weinig plaats in verpleeghuis?

VENRAY | Er zou vrijwel geen plaats meer vrij zijn in een verzorgings- of verpleeghuis in Venray. Dat signaal wordt herhaaldelijk door inwoners en politiek afgegeven.

Wethouder Lucien Peeters (CDA) wil hier iets mee doen. Hij roept inwoners, mensen die langer dan drie maanden op een wachtlijst staan, op zich te melden. De wethouder wil weten hoe groot het probleem is, zodat hij het kan aankaarten bij de instanties die hierover gaan.

Peeters heeft al een aantal reacties ontvangen. "Maar het is nog te vroeg om nu al conclusies te trekken. Ik heb echt geen idee of er een tekort aan opvangplaatsen is. Daarom roep ik mensen op zich te melden." De gemeente kan zelf geen plekken in verpleeghuizen regelen. Maar als blijkt dat veel inwoners met een Wlz-indicatie niet terecht kunnen in een verpleeghuis, kan de gemeente er bij het zorgkantoor op aandringen deze zorg in Venray te verbeteren.

"Daarnaast wil ik graag bekijken of wij deze inwoners vanuit de Wmo extra ondersteuning kunnen bieden. Bijvoorbeeld door het ontlasten en ondersteunen van mantelzorgers." Wanneer iemand een Wlz-indicatie heeft maar er nog geen kamer vrij is, dan heeft hij of zij recht op overbruggingszorg. Dit regelt de zorgaanbieder bij wie deze persoon op de wachtlijst staat. Overbruggingszorg kan bestaan uit verpleging, verzorging of dagbesteding.


Vergoeding vervoer speciaal onderwijs blijft

VENRAY | Venrayse kinderen met gedragsproblemen die een school voor speciaal voortgezet onderwijs bezoeken, behouden hun vergoeding voor een bus- en treinkaartje.

In de huidige regeling staat dat ouders van kinderen met gedragsproblemen vanaf komend schooljaar (2017/18) niet meer in aanmerking komen voor vergoeding van bus of trein. Die maatregel wordt teruggedraaid. "Het gaat om gelijke kansen en een gelijke behandeling van alle kinderen die naar het vso gaan", zegt wethouder Lucien Peeters (CDA). De gemeenteraad beslist binnenkort over de aanpassing van de verordening voor het leerlingenvervoer.

"Het intrekken van de vergoeding is niet eerlijk en past bovendien niet in het gemeentelijk beleid", zegt Peeters. "De ouders van deze kinderen hebben vaak geen keuze waar hun kind naar school gaat." Tevens blijft de gemeente stimuleren dat kinderen, ook die met een beperking, zo veel mogelijk zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Kinderen, voor wie dit niet haalbaar is, kunnen gebruik blijven maken van taxibusjes. Op dit moment worden ruim dertig kinderen naar speciaal voortgezet onderwijs buiten Venray vervoerd.


'Steun voor moed burgemeester'

VENRAY | Samenwerking en VVD hebben dinsdag in de raadsvergadering hun steun uitgesproken voor burgemeester Hans Gilissen.

Omdat hij tijdens de jaarwisseling een huisarrest oplegde aan overlastgevende asielzoekers. Ondanks dat de Bond van Wetsovertreders aangifte heeft gedaan tegen de burgemeester. "Hij heeft de moed gehad om niet lijdzaam toe te zien en af te wachten. Hij heeft duidelijk gemaakt dat overlast, intimiderend gedrag en opstootjes niet getolereerd worden. Een verstandig besluit waar hij trots op mag zijn", zei Martin Leenders (Samenwerking).