Krijgt Venray tiny houses?

VENRAY | De raadzaal in het gemeentehuis was donderdagavond met honderd belangstellenden goed bezet. Marjolein Jonker en Monique van Orden van Tiny House Nederland gaven een presentatie. Ruim de helft van de bezoekers gaf aan graag in een tiny house te wonen. Het is een nieuwe woonvorm voor mensen die bewust kleiner, groener en duurzamer willen leven.

Door Henk Willemssen

De informatieavond is een initiatief van Ivonne Voigt (PvdA). Ze was verheugd over de grote opkomst. "Dat had ik ook wel gehoopt en verwacht. Ik zie dat er ook in Venray veel behoefte is aan andere woonvormen. Zowel bij jongeren als ouderen." Na afloop leveren bezoekers driftig briefjes in met hun gegevens. Het doel is in Venray een werkgroep op te richten. De eerste stap is de gemeente te bewegen een locatie aan te wijzen waar tiny houses mogen staan. Enkele gemeenten in Nederland hebben al ruimte gereserveerd voor deze huisjes met een leefruimte van circa 35 vierkante meter. De tiny houses zijn zelfvoorzienend en niet aangesloten op de riolering, water, gas of elektriciteit. De bewoners wekken zelf energie op.

Ivonne Voigt is enthousiast. "Het was vanavond ook zo inspirerend. Een prachtig initiatief. Je ziet dat het leeft bij de mensen. Ik heb daarom zo veel zin om aan de slag te gaan. Ik ben heel positief dat het gaat lukken in Venray."

Marjolein Jonker is een pionier. Ze is sinds mei 2016 de eerste bewoner in Nederland van een tiny house. "Ik woonde eerst in een rijtjeshuis met drie slaapkamers. Veel te veel ruimte voor mij. Ik wilde iets anders. Groener leven en beter voor de aarde zorgen." Via internet vond ze tiny houses in Amerika. "Dat sprak me direct aan. Terug naar de basis, bewuster leven en niet dertig jaar krom liggen voor een hypotheek." Met toestemming van de gemeente Alkmaar mocht ze haar droomhuis een plekje geven. Het huisje is gebouwd van hout en andere natuurlijke materialen. "Ik heb een houtkachel en voor de geiser en het koken gebruik ik propaangas. Water vang ik zelf op in een tank." Haar huisje staat op een perceel van 100 vierkante meter. Daarvoor betaalt ze 150 euro huur per maand. "De kosten van het huisje heb ik binnen vier jaar afbetaald", vertelt ze. Kleiner wonen betekent ook ontspullen. "Ik heb veel spullen moeten wegdoen. Behalve wat echt waarde heeft en wat ik nodig heb. Het werkt bevrijdend. Ik weet nu precies wat ik heb en waar het ligt."