Toeristische topprovincie

Venray | Limburg is al tientallen jaren een toeristische topprovincie.

Limburg scoort met 13,6 miljoen overnachtingen de derde plaats voor wat betreft aantal overnachtingen. Als Maastricht en Valkenburg samen worden geteld als één stad, heeft alleen Amsterdam nog meer overnachtingen. De toeristische markt groeit nog steeds. Andere provincies komen dichterbij. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de periodieke trendrapportage. Op verzoek van de provincie Limburg is de ontwikkeling van het toerisme in de periode 2008-2015 onderzocht. De resultaten zijn een waardevolle informatiebron in de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid 2016-2019.

Met ruim 7 miljoen overnachtingen heeft Limburg de meeste overnachtingen in de sector vakantieparken. Wat betreft hotelovernachtingen hoeft onze provincie alleen Noord-Holland met Schiphol en Amsterdam en Zuid-Holland voor te laten gaan. Met 13,6 miljoen overnachtingen pakt Limburg een marktaandeel van 10%. Dat aandeel groeit nog steeds; vooral omdat we meer bezoekers uit Duitsland en België ontvangen. Wat de bestedingen in de toeristische sector betreft: die groeiden tussen 2008-2015 - ondanks de stevige recessie - met 4% tot 3,9 miljard euro. Daarnaast gaven Vlaamse dagtoeristen nog bijna een half miljard euro in Limburg uit. Limburg blijft met 1,9 miljoen binnenlandse vakanties de tweede provincie van Nederland. Echter, het aantal toeristische overnachtingen in dit segment is licht gedaald. Limburg staat op de kaart bij buitenlandse (verblijfs)gasten. Het aantal overnachtingen dat door buitenlandse toeristen in 2015 in Limburg geboekt werd is gestegen met 32% tot ruim 2,8 miljoen


Wellness en watersport zijn sectoren die nog groeien qua aantallen toeristen en waar nog groeipotentie ligt. Er zijn volop kansen om toeristen meer en op een andere manier van onze natuur te laten genieten, bijvoorbeeld door in te zetten op de e-bike.