Afbeelding
Foto:

Psychische gezondheid

Venray | Venray is een van de geselecteerde gemeentes voor het project Senior Friendly Communities in de Euregio Maas-Rijn. Op 31 januari vond de aftrap van dit euregionale project plaats in Luik (B). Het project biedt ook kansen voor Venray Dementievriendelijk.

De deelnemende gemeenten aan dit euregionale project hebben speciale aandacht voor psychische gezondheid van senioren in hun gemeente. Het doel is dat door de integratie van senioren in het economische en sociale leven én door versterking van de ondersteuningssystemen voor senioren, de kwaliteit van leven voor de oudere inwoner verbeterd wordt.

Door de deelname heeft Venray zich gecommitteerd aan een aantal activiteiten van het project die in de gemeente uitgevoerd gaan worden. Binnenkort volgt een bijeenkomst voor de deelnemende Nederlands Limburgse gemeenten, waarin de activiteiten concreet uitgewerkt
worden.

Senior Friendly Communities sluit goed aan bij het project Venray Dementievriendelijk, dat onder andere door de gemeente gesteund wordt. In een dementievriendelijk Venray kunnen mensen met dementie langer blijven meedoen in de samenleving. Het proces tot totale afhankelijkheid kan jaren duren. In die tussenliggende periode is er in het alledaagse leven nog veel aan kwaliteit te winnen.


PC St. Jan

Susteren | In Susteren zijn de Limburgse pony springkampioenschappen gehouden. Maud Verhoeven verscheen in klasse DE B met pony Casper. Van de jury kreeg zij 86 stijlpunten en daardoor mag Verhoeven zich Limburgs kampioen noemen. Door deze knappe prestatie heeft zij een ticket weten te bemachtigen voor de KNHS indoorkampioenschappen in Ermelo op 17 maart. Ook Hieke Kreuzer kwam aan start in klasse DE B. Samen met haar pony Hijker Forest Collin mocht zij de vijfde prijs in ontvangst nemen met 81 stijlpunten. Juul Michels reed met Bambine twee snelle rondes in klasse DE L. Hierdoor mocht zij eveneens een vijfde prijs in ontvangst nemen. Lenneke Hendriks reed met haar pony Arco op een springwedstrijd in De Mortel. In klasse DE L behaalde ze een zesde prijs. Fenne en Lieke Verrijt hebben deelgenomen aan een bixiewedstrijd in Reuver. Fenne Verrijt reed met pony Gemma naar een vierde prijs in de bixie A. Lieke Verrijt mocht met pony Oscar een derde prijs in ontvangst nemen in de bixie B. Jan Janssen is met zijn paarden twee dagen naar een springwedstrijd bij de Peelbergen geweest. Met Go Fast behaalde hij vrijdag een vierde prijs in klasse M. In klasse L mocht hij met Hally Berry een vijfde prijs in ontvangst nemen. Hij wist de overwinning te behalen in klasse L met zijn paard Zeldzaam. Met Zazoe wist hij een vijfde prijs te behalen in klasse M.

Foto van de Limburgs Kampioen klasse DE B Maud Verhoeven met Casper)


Synchroon-zwemsters Spio

Sittard | Afgelopen zondag is in Sittard de vierde competitiewedstrijd van dit seizoen gezwommen in Sittard. De wedstrijden zijn een aanloop naar de regiokampioenschappen op 12 maart en 2 april.

Op 12 maart worden de figuren en op 2 april de uitvoeringen gezwommen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Op 12 maart zwemmen de zwemsters net als afgelopen zondag vier figuren. Met de totaalscore van deze figuren worden de punten bepaald die meetellen met de uitvoeringen wedstrijd op 2 april. De punten van die twee wedstrijden worden bij elkaar opgeteld en zo ontstaat de einduitslag van de regiokampioenschappen synchroonzwemmen KNZB Zuid.

De uitslagen van de vierde competitiewedstrijd:

Age I (onder 12 jaar): Amber Saris 39.4533 punten

Age II (onder 15 jaar): Elke Franken 5e 52.7198, Neri Euwes 15e 48.0833, Brechje Brauer 25e 45.8485, Esmee Jansen 31e 42.5455, Sanne de Groot 36e 40.3031, Anne Oudenhoven 37e 40.2424 en Sanne Havens 39e 38.7690. Brechje Brauer heeft met dit puntentotaal haar Age II diploma behaald. Elke Franken behaalde de limiet voor de Nederlandse kampioenschappen in juni 2017.

Junioren (onder 18 jaar): Jessica Turlings 9e 48.9129 en Anne Ebben 11e 46.1412

Senioren: Rosa Manders 7e 56.9053, Sharon Jasper 12e 50.2351, Carlijn de Munck 13e 49.8877 en Christel Derks 14e 48.3789. Rosa Manders heeft de limiet behaald voor de Nederlansde kampioenschappen in januari 2018.

Op deze wedstrijd hebben ook de jongste zwemsters gezwommen voor de eerste vijf diploma's bij het synchroonzwemmen. De uitslagen hiervan zijn: basishoudingen categorie Yara Faassen 22 punten; spagaat categorie Rani Faassen 23 punten en barracuda categorie Meike de Groot 31 punten.

Alle zwemsters zijn op zaterdag 20 mei te bewonderen in de show Expeditie SPIO van de afdeling synchroonzwemmen van zwemvereniging SPIO.