Hendrikkenboer Veltum rond 1950.
Hendrikkenboer Veltum rond 1950. Oude foto

Hendrikkenboer Veltum rond 1950

Venray | Hendrikus Johannes Hubertus (Harrie) Linders werd geboren op 26 mei 1913 in Venray als zoon van Mathijs Linders en Anna Maria Smits.

Hij trouwde op 12 april 1937 in Venray met Drientje van Horck. Hendrina Christina Wilhelmina (Drientje) van Horck werd geboren op 29 oktober 1913 in Horst als dochter van Antoon van Horck en Beatrix Huberta Gooren. Harrie Linders was landbouwer van beroep en het paar ging aan de Langstraat L11 wonen, waar de boerderij 'Hendrikken' was gelegen. Rechts achter de woning lag de stal en links het bakhuisje.

Dit lag ongeveer ter hoogte van de huidige huisnummer 142 en 144. Hendrik en Drientje Linders-van Horck kregen negen kinderen: Jeu; Toon; Mia; Jan; Bea; Martien; Ger; Lambert; Diny. Harrie Linders kreeg de naam 'Hendrikken Hár', genoemd naar de boerderij. De boerderij werd in 1967 afgebroken wegens de nieuwe inrichting van de wijk Veltum. Harrie overleed op 13 juli 1992 in Venray en Drientje op 25 februari 2007 in Venlo. De naam Hendrikken komt reeds sinds 1600 in Veltum voor. In 1992 werd de voormalige stortplaats in het plan Bergweg en Hardeweg, dat inmiddels een prachtig groengebied was geworden, omgedoopt tot 'Hendrikkenbos', ter herinnering aan de generaties Linders die op die boerderij gewoond hebben.

Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray