Jeanny van Lieshout is een van de twee docenten van het project Kunst en Dementie.
Jeanny van Lieshout is een van de twee docenten van het project Kunst en Dementie. Foto: Henk Lammen

Kunst en Dementie

Venray | In het kader van Venray Dementie Vriendelijk start Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) in Venray in maart met twee korte cursussen (tekenen en schilderen en djembé) voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en/of begeleiders. "Niet de beperking, maar de mogelijkheden van mensen met dementie staan tijdens de cursussen centraal", zegt Myrna van Rens van het kunstencentrum.

Door Henk Lammen

Initiatiefnemer is de organisatie Hulp bij Dementie. Zowel Hulp bij Dementie als de organisatie Alzheimer Noord Limburg ondersteunen het project Kunst en Dementie waarvan de organisatie in handen is van KCJ. In 2030 zal het aantal mensen met de diagnose dementie in de provincie Limburg verdubbeld zijn (becijferd door TNO). Deze stijging en de knelpunten die cliënten en mantelzorgers ervaren in de zorg hebben geleid tot het tot stand komen van het dementieprogramma Hulp bij Dementie. Lisette Dickhoff is ketenregisseur van Hulp bij Dementie Noord-Limburg en omarmt het nieuwe initiatief Kunst en Dementie. "Er rust in onze samenleving nog steeds een taboe op dementie, terwijl steeds meer mensen te maken krijgen met deze ziekte. Dementie roept meestal bepaalde associaties op. Van mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, of niet meer kunnen praten. De ziekte duurt gemiddeld tien jaar, waarvan alleen in het eindstadium de mensen met deze symptomen te maken krijgen." Dickhoff breekt een lans voor mensen die lijden aan de ziekte. "Dementie wordt al lang onder de pet gehouden. Het gevolg is dat de wereld voor mensen die er aan lijden snel heel veel kleiner wordt. Het gevaar voor een sociaal isolement ligt al snel genoeg op de loer. Terwijl de mensen vaak nog tot het laatste stadium van hun ziekte heel veel kunnen."

Het nieuwe project gaat om een cursus tekenen en schilderen, onder leiding van docent Jeanny van Lieshout. Zij gaat samen met de deelnemers nostalgische stillevens tekenen en schilderen die op een mooie en herkenbare manier herinneren aan de tijden van weleer. Samen met de mantelzorger/begeleider gaat de deelnemer aan de slag met tekenmaterialen en papier. Daarnaast wordt er een cursus djembé aangeboden onder leiding van docent Patty Bellel: genieten van muziek en ritmes. De ritmiek is dynamisch en aanstekelijk vrolijk, waarbij deelnemer en mantelzorger/begeleider ook samen de instrumenten kunnen bespelen. Kleinschaligheid en een gemoedelijke plezierige sfeer staan voorop. Myrna van Rens: "Het gaat er vooral om dat de deelnemers samen met hun begeleiders in een veilige omgeving met plezier een hobby kunnen uitoefenen. En productief kunnen zijn. In een omgeving waar iedereen gelijkwaardig aan elkaar is." Dickhoff gaat nog een stapje verder: "Te vaak wordt door de omgeving, ook door mantelzorgers en begeleiders, stilgestaan bij de momenten dat het niet goed gaat. Omdat men bang is voor dat wat er nog komt, het zorgen voor. Terwijl het beter is om de prettige dingen van je naaste te zien, stil te staan bij de momenten dat het wel goed gaat. Door creatief bezig te zijn, hopen we een gevoelige snaar te raken. De mensen met dementie, maar ook hun begeleiders, weer die waardevolle momenten aan te kunnen bieden."

Samen met een begeleider een hobby uitoefenen is voor mensen met dementie een positieve ervaring, zegt Dickhoff. Of het nu gaat om samen muziek maken of tekenen en schilderen. "Het geeft een positief gevoel dat dagenlang doorsijpelt. De positiviteit ervaren dat je, ondanks je ziekte, nog iets kunt. Voor mensen met dementie, maar ook hun naasten, geeft het een gevoel dat je nog iets kunt betekenen. Kunnen zijn wie je bent. Alleen dat al is enorm waardevol."

De cursus tekenen en schilderen start op woensdag 15 maart. Het gaat om vijf bijeenkomsten van 10.00 tot 11.30 uur op woensdagmorgen. De cursus djembé begint een dag later, donderdag 16 maart. Het gaat hier om zes bijeenkomsten van een uur op donderdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur. Voor meer informatie/aanmelding kijk op de website www.kunstencentrumjerusalem.nl of bel (0478)585320.