Informatie ouders over opvoeden

Venray | Hoe doe jij dat? houdt in Venray informatieavonden voor ouders over diverse thema's rondom opvoeden. Iedere keer staat een ander thema centraal.

De eerste vier informatieavonden gaan over alcohol en drugs. Nieuwsgierigheid, invloed van vrienden en erbij willen horen zijn voor jongeren belangrijke redenen om een eerste sigaret te gaan roken, het eerste pilsje te drinken of een eerste joint te roken. Het kan fijn zijn om hierover met andere ouders van gedachten te wisselen. Dat kan op één van de informatieavonden van Hoe doe jij dat? Onderwerpen die besproken worden zijn onder andere: wat weet jij als van alcohol en drugs, zou jij het gebruik hiervan signaleren, heb je hier nog wel invloed op als ouder, ga jij in gesprek hierover met je kind en hoe doe je dat dan? De geplande avonden: 7 maart van 19.30 tot 21.00 uur in The B in Venray, 6 april van 20.15 tot 21.45 uur bij Jera in Ysselsteyn, 19 april van 19.30 tot 21.00 uur bij OJC Watjang in Oirlo en 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur in De Koets in Venray.

Ouders en opvoeders kunnen zich opgeven via hoedoejijdat@gmail.com. Voor vragen over dit thema kunnen ouders contact opnemen met de afdeling preventie van Vincent van Gogh. Preventiemedewerkers gaan in gesprek met jongeren en hun ouders die beginnend of risicovol experimenteren met alcohol, drugs en/of gamen. E-mailen kan naar preventie@vvgi.nl. Hoe doe jij dat? is een samenwerkingsverband tussen welzijnsorganisaties, de gemeente Venray, vrijwilligersorganisaties en de ouderraad van het Raayland College.


Betere wondzorg

Venray | Elk jaar hebben in Nederland zo'n 350.000 mensen wondzorg nodig. Vaak gaat het hier om slecht genezende wonden.

Om deze complexe wondzorg te verbeteren, is verzekeraar CZ gestart met het pilotproject Stepped Care. Het Kenniscentrum Wondbehandeling van De Zorggroep is samen met enkele teams van Groene Kruis Wijkverpleging één van de vijf deelnemers aan dit landelijke project. Sleutel tot het succes is de onderlinge samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen, en het Kenniscentrum Wondbehandeling. De pilot loopt tot 1 juli. Het project Stepped Care is gericht op verbetering van de wondzorg in Nederland.

CZ wil samen met de zorgaanbieders de sluitingstijd van wonden drastisch versnellen om de kwaliteit van leven van de patiënt te verhogen en de zorgkosten te verlagen. Het uiteindelijke doel is een integrale wondzorgketen. Binnen het project is de rol van de wijkverpleegkundige cruciaal. Zij voert het wondbehandelplan, zoals de huisarts dat heeft opgesteld, uit. De wijkverpleegkundige is als het ware een professioneel verlengstuk van de huisarts en kan ook op tijd aangeven wanneer er een andere behandeling nodig lijkt om een wond alsnog te laten genezen.

Op basis van haar inschatting kan de huisarts bepalen of hij het wondbehandelplan aanpast, of dit overdraagt en de patiënt verwijst naar een hoger echalon in de keten. Hiermee is de wijkverpleegkundige de spil in de samenwerking tussen huisartsen en wondzorgspecialisten.

De teams van Groene Kruis Wijkverpleging die deelnemen aan het project zijn Susteren-Nieuwstadt, Nederweert, Ospel en Heythuysen-Leveroy. Dit digitale registratiesysteem ondersteunt de verpleegkundigen en verzorgenden betreffende wondzorg bij de behandeling en overdracht van patiënten. Patiënt, voortgang van de wond, behandelingsstappen en wondbehandelingsmaterialen worden zo volledig mogelijk vastgelegd.

Iedereen in de keten is op die manier altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de patiënt met zijn wond. Kenniscentrum Wondbehandeling Het Kenniscentrum Wondbehandeling is gevestigd in Venray Het is een 1e lijn wondexpertisecentrum dat is georganiseerd rondom drie pijlers: een wondpoli, onderwijs en onderzoek.

De Wondpoli is er specifiek voor mensen met slecht genezende wonden. Behandeling vindt plaats in Venray, Roermond en Geleen, maar soms ook bij de cliënt thuis.


Film Marijn Poels wint award

Swolgen | De documentaire The Uncertainty Has Settled van de Swolgense regisseur Marijn Poels heeft in Berlijn de filmaward gewonnen voor beste documentaire.

De controversiële film vierde zijn wereldpremière op het Berlin Independent Film Festival, waar de filmmaker de prijs in ontvangst nam. Kort daarvoor kreeg hij vanuit Amerika het bericht dat zijn film gekroond is als beste documentaire op het Mindfield filmfestival in Los Angeles. The Uncertainty Has Settled snijd de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie
aan.

In de film bezoekt Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door een falend landbouwbeleid en de miljarden subsidies voor de productie van groene stroom zijn veel boeren energieleveranciers geworden.

Poels stelt kritische vragen over klimaat, wetenschap en politiek.

Het tegengaan van klimaatverandering… Doen we er eigenlijk wel goed aan? De filmmaker is erg blij met de erkenning. "Het verhaal gaat tegen de mainstream in. Daarmee is het altijd de vraag hoe zoiets valt bij het publiek", zegt Poels. "Juist door die controverse kregen we veel tegenwerking van partijen die de film liever niet zagen uitkomen. Maar beide voorstellingen in Berlijn en Los Angeles hebben bewezen dat het onderwerp wel degelijk leeft en er behoefte is aan deze film en aan de discussie. Deze awards zijn een meer dan goede start voor dat wat er nog komen gaat", aldus Poels.

De film reist de komende maanden langs diverse filmfestivals. De film komt op woensdag 22 februari voor het eerst naar Nederland. Om 20.00 uur start de eerste voorstelling, georganiseerd door Cinesud in Lumiere Maastricht.

Na afloop gaat Poels samen met gedeputeerde Prevoo (Energie en Duurzaamheid) in discussie met publiek. Na Maastricht draait de film nog in Rotterdam, Ede, Venlo en Utrecht.