Op zoek naar afvalvrijwilligers

VENRAY | Na een mislukte poging probeert de gemeente opnieuw in contact te komen met vrijwilligers die afval opruimen. Er zijn inwoners die op eigen initiatief de eigen omgeving proberen schoon te houden.

Met een medewerker van welzijnsinstelling Synthese gaat de gemeente deze afvalvrijwilligers benaderen. Om te bekijken of er groepen gevormd kunnen worden die het zwerfafvalprobleem in Venray meer structureel gaan aanpakken.

Er is lering getrokken uit het mislukte project 'Supporters van schoon Venray'. Het was een proef om actieve inwoners te werven voor het verwijderen van afval. Ze zouden een training krijgen om te leren activiteiten op touw te zetten en om afvaldumpers aan te spreken op hun gedrag.

Na een wervingsactie meldden zich acht personen aan. De animo verdween al snel want zes vrijwilligers haakten vrijwel meteen af. De andere twee hielden het iets langer vol, maar gooiden het bijltje er ook bij neer. Volgens de gemeente had het te maken met 'het wegebben van de motivatie en de verwachtingen'. Vrijwilligers voelden zich er niet gelukkig bij om anderen aan te spreken op hun afvalgedrag. Ze vinden dat het een taak is van professionals, zoals boa's.