Paul Franssen:
Paul Franssen: "Ik ben verschrikkelijk trots op het eindresultaat." Foto: Henk Lammen

"Theater van en voor Venrayse mensen"

Venray | Het is al weer 10 jaar geleden dat oud-voorzitter Leo Janssen en de toenmalige directrice Anne-Christine Liebrand het idee hadden om de schouwburg te verbouwen. Deze plannen zijn opgepoetst, zodat ze voldoen aan de behoefte van vandaag de dag. "Dankzij Ger Koopmans van de provincie en wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray konden we aan de slag en mogen we Venray op 5 maart een prachtige schouwburg terug geven", aldus een trotse directeur Paul Franssen.

"Ik ben verschrikkelijk trots op het eindresultaat. Logistiek is de schouwburg erg verbeterd en we hebben een knusse, huiselijke sfeer weten te creëren. Maar bovenal ben ik trots op het feit dat ik dit gebouw namens de Venrayse bevolking mag beheren als goed huisvader. Een gebouw van en voor de Venrayse mensen. Dankzij de nieuwe, vlakke vloerzaal (kleine zaal) kan de grote zaal nu veel vaker gebuikt worden door verenigingen. De tarieven voor verenigingen zijn gehalveerd en door zelfwerkzaamheid in garderobe, kaartcontrole en barwerkzaamheden wordt het gebouw weer toegankelijk en betaalbaar. Niet alleen om te komen kijken naar theater, maar bovenal om ook zelf theater te maken. Zo is in de eerste week van juli de theaterzaal weer gereserveerd voor scholen die daar hun eindejaarsmusical kunnen opvoeren voor ouders, opa's en oma's."

In de schouwburg kunnen door de verbouwing vijf verschillende activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. "We hebben nu boven en beneden een foyer. Ik verwacht dat dit echte ontmoetingsplaatsen worden die de verschillende activiteiten met elkaar in verbinding brengen. Ook als er geen activiteiten zijn in de zalen. We gaan het gebouw maximaal beschikbaar stellen. Goede ideeën liggen op straat. Deze willen wij omarmen en faciliteren. Gastvrij en dienstbaar is het motto dat past bij ons vernieuwde theater, waarbij we ons niet de vraag stellen óf iets kan, maar hóe? Zodat we kunnen voldoen aan de vraag en behoefte van de gebruikers, de Venrayse mensen."

De aanzuigende werking die het theater heeft zal volgens Paul Franssen ook ten gunste komen van de horecagelegenheden in het centrum van Venray. "Daar willen we intensief mee gaan samenwerken door ze bijvoorbeeld in de gelegenheid te stellen om kaarten te verkopen van het theater, in combinatie met een etentje in hun eigen horecagelegenheid. Op die manier kunnen we elkaar versterken. Ook kunnen horecaondernemers gebruik maken van de nieuwe zaal. Ik nodig ze van harte uit dat ook te doen. Een bedrijvige schouwburg is goed voor Venray, goed voor de vitaliteit en leefbaarheid van ons winkelcentrum. Mijn droom is dat we samen met inwoners en ondernemers van Venray de schouwburg maken tot het bruisend hart van onze gemeenschap. Een schouwburg van en vóór de gemeenschap. Een schouwburg om trots op te zijn. Ik hoop daarom ook veel Venraynaren te ontmoeten tijdens onze open dag op 5 maart en ben erg benieuwd of ze zich hier thuis voelen, maar dan in een andere wereld."