Geen wensbus in Ysselsteyn?

YSSELSTEYN | Ysselsteyn is teleurgesteld in de provincie Limburg. De dorpsraad dacht snel een wensbus te kunnen regelen om het verdwijnen van de bushalte in het dorp op te vangen.

Het ziet er niet naar uit dat er binnenkort een wensbus in het Peeldorp gaat rijden. Bij de provincie stuitte de dorpsraad om een muur van bureaucratie. "We worden behandeld als een commerciƫle vervoersmaatschappij", zei Rob Keijzer maandag in het dorpsradenoverleg. "We moeten eerst een projectvoorstel indienen. Dat gaan we op deze manier niet trekken. In een brief laten we de provincie weten dat we zo niet met elkaar in zee gaan." Er was al een groepje vrijwilligers gevormd die de wensbus in het dorp wilde regelen. De kosten bedragen ongeveer 15.000 euro per jaar. In navolging van het succes in Merselo en Vredepeel hoopte ook Ysselsteyn over een wensbus te kunnen beschikken. Om de inwoners een goed alternatief te bieden voor het verdwijnen van de bushalte aan de Ysselsteynseweg. Die kwam vanaf 11 december 2016 te vervallen toen Arriva het openbaar vervoer van Veolia overnam. Er is nu alleen nog een bushalte aan de Deurneseweg, ruim een kilometer buiten de dorpskern.

Merselo en Vredepeel maakten gebruik van de pilot van de provincie die eind vorig jaar afliep. De wensbus is inmiddels weer voor de komende vijf jaar weer veiliggesteld. Ook andere dorpen, zoals Oirlo, wil graag zo'n vervoersvoorziening. In Wanssum en Geijsteren rijdt een wensauto. Dit is een initiatief van de dorpsraad. Via acties en sponsoring kan de auto, die rijdt tussen Venlo, Deurne en Boxmeer, bekostigd worden. In beide dorpen wordt er steeds vaker gebruik van gemaakt.