Eis: 25 jaar cel voor moord Venray

Den Bosch | Voor het gerechtshof in Den Bosch hoorde Baarlonaar Geert G. (42) maandagochtend in hoger beroep een gevangenisstraf van 25 jaar tegen zich eisen voor zijn betrokkenheid bij de dood en de verdwijning van Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray in 2006.

Daarna duurde het acht jaar voordat hun lichamen werden gevonden. De rechtbank in Maastricht veroordeelde G. in 2015 tot dertig jaar cel voor het medeplegen van de moord op de twee jongens. Die werden in mei 2006 doodgeschoten in een hennepplantage in Venray. Geert G. zou samen met medeverdachte Lau Geeraets uit Arcen op 11 mei 2006 Karim Fourkour (19) en Fouad Bendella (23) hebben vermoord. De mannen betrapten hen op heterdaad terwijl zij inbraken in de hennepkwekerij van Lau Geeraets. Die laatste schoot de slachtoffers in executiestijl dood, nadat Geert G. hen gedwongen had te knielen. Daarna hielp Geert bij het wegmaken van de lichamen. Die werden in 2014 gevonden vlak bij een voormalige woning van Geeraets in Arcen. De rechtbank in Maastricht veroordeelde Geert G. twee jaar geleden tot dertig jaar cel. Hij was volgens de rechters medeschuldig aan de dubbele moord. De strafmaat was opmerkelijk, omdat het OM veertien jaar had geƫist. G. ging in beroep. Lau Geeraets kreeg levenslang. Hij pleegde enkele dagen na het vonnis in zijn cel zelfmoord. De uitspraak volgt op maandag 27 februari.


Dorpsraad Leunen hoopt op raad

LEUNEN | De dorpsraad van Leunen zal niet gaan procederen tegen de komst van een Polenhotel in de oude melkfabriek aan de Leunseweg.

In het dorp richten tegenstanders een stichting op. Die gaat de juridische strijd aan tegen het plan van de initiatiefnemers Hoex en Maessen om 288 arbeidsmigranten te huisvesten in een appartementencomplex van twee gebouwen. De dorpsraad is eveneens tegen het plan, maar zal zich niet bij de stichting aansluiten, meldde dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur maandag in het dorpsradenoverleg. "We hebben onze hoop gevestigd op de gemeenteraad", zei hij. De dorpsraad heeft alle acht raadsfracties uitgenodigd voor een gesprek. "We hebben inmiddels met zeven partijen gesproken. Alleen met de VVD nog niet", aldus Van de Leur.

De gemeenteraad staat formeel buitenspel bij het verlenen van de omgevingsvergunning. Maar gezien het grote maatschappelijke belang, krijgt de gemeenteraad toch het laatste woord. De verwachting is dat de vergunning medio dit jaar verleend kan worden, waarna de raad aan zet is.