Confetti zingt twee medleys tijdens het Vastelaovesconcert van Euterpe.
Confetti zingt twee medleys tijdens het Vastelaovesconcert van Euterpe.

"We zijn anders!"

Venray | Koninklijke Harmonie Euterpe in Venray presenteert op vrijdag 17 februari het traditionele Vastelaovesconcert in Schouwburg Venray. Ook dit jaar worden de bezoekers weer getrakteerd op een keur aan Venrayse muzikanten in een avond vol met carnavalsspektakel en humor. Close Harmony Group Confetti is een van de blikvangers.

Door Henk Lammen

Penningmeester Margret van den Heuvel (53) van Confetti ging vorig jaar op uitnodiging van De Piëlhaas mee op een uitstapje naar Keulen. In gesprek met Paul Raedts van Euterpe werd door haar voorzichtig een balletje opgegooid. "Ik zei dat we met Confetti best een keer mee wilden doen aan het vastelaovesconcert. Het is toch ieder jaar een veelbelovende opmaat naar de vastelaovend. Een gezellige, leuke avond waar je goede zin van zin krijgt." Haar 'sollicitatie' bleef niet onbeantwoord, want volgende week vrijdag staat de close harmony Group uit Venray voor de eerste keer op het podium van deze jaarlijkse traditie. Confetti zingt tijdens de avond twee medleys van 4,5 minuten met Venrayse vastelaovendklassiekers als Truus, Wat is now Venroj en As Piëlhaas ben ik gebore. "Een complimentje voor Paul Raedts is nu al op zijn plaats. Hij heeft al meer dan 60 uur ingestoken om de medleys uit te schrijven. Ik snap echt niet waar hij al die tijd vandaan haalt", lacht Van den Heuvel. De leden van Confetti kijken al vooruit naar het concert. "Het is hartstikke mooi om op te mogen treden, zeker omdat we live worden begeleid door het harmonieorkest. Daar krijgen we als koor een enorme kick van."

Confetti werd in 1990 opgericht, twee jaar geleden vierde het Venrayse koor het 25-jarig jubileum. Door de jaren heen heeft Confetti een naam opgebouwd in binnen- en buitenland. Het koor, onder leiding van dirigent Gerie Sikes en met een eigen combo, deed mee aan verschillende Nights of the Proms in de gemeente Venray, uitwisselingsconcerten met diverse zanggroepen en daarnaast behoort de jaarlijkse concertreis tot de hoogtepunten. Barcelona, Antwerpen, Düsseldorf en Wenen, zo maar een greep uit Europese steden die werden aangedaan. Met prachtige herinneringen. Margret glundert: "In Barcelona zongen we Stand by Me toen er een bruidspaar uit de kerk kwam. 'Is dat voor ons', vroegen ze zich af. Op een plein in Wenen kwamen er steeds meer mensen op ons optreden af. Het publiek reageerde geweldig. We zingen op straat, op het perron van een terreinstation. Dat zijn leuke dingen, daar doe je het ook een beetje voor." Om niet in slaap te sussen, wordt het repertoire van het koor continu verfrist. Verrassend, met covers van de jaren 70 van de vorige eeuw tot nu. Er is wel één uitgangspunt. "De nummers moeten bij ons passen. Popnummers, maar ook Nederlandstalig, of Frans. Vlotte nummers die mooi a capella gezongen kunnen worden."

Ook wordt er veel aandacht besteed aan stemvorming, met incidenteel workshops door diverse (semi)professionals uit het vak. Presentatie en choreografie zijn door de jaren heen een belangrijk onderdeel van Confetti geworden. Het publiek luistert niet alleen naar muziek, ieder optreden moet ook een beleving zijn. "Wat er zo bijzonder is aan Confetti?", herhaalt Margret de slotvraag. "Ik denk dat we een uniek koor zijn in Venray. Anders dan andere koren. We zingen goed, de meerstemmigheid, de uitstraling en we treden niet op in een vaste opstelling. Zaken die ons onderscheiden." Ze zegt het absoluut niet om hoog van de toren te blazen. Ze meent het gewoon. "Ik heb altijd gezegd als ik een koor bij een koor ga dan is het Confetti. Ik ben blij dat ik er nu al twaalf jaar deel van uitmaak. De optredens en repetities geven me een enorm lekker gevoel. Daar haal ik energie uit. En we hebben een enorm gezellige groep. De derde helft is ook bij ons enorm belangrijk." Is er dan niets dat stof tot nadenken geeft. "Ja wel", lacht ze opnieuw. "We kunnen nog wel wat mannen gebruiken. Mannen die graag zingen zijn dan ook van harte welkom op onze repetitieavond om kennis te maken!" Confetti repeteert iedere woensdag van 20.15 tot 22.15 in het repetitielokaal aan de Langeweg. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.confetti-venray.nl.